Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sudcovia, ktorí vydali zatykač na Putina: Moskva začala trestné stíhanie, Medvedev chce odpáliť raketu!

Ruskí prezident Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev.
Ruskí prezident Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev. (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské úrady začali trestné stíhanie sudcov Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC), ktorí minulý týždeň vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Lvovú-Belovú. S odvolaním sa na ruský vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne, o tom informovala agentúra Interfax.

Ruský vyšetrovací výbor konkrétne začal stíhať hlavného prokurátora ICC Karima Khana, ktorý podľa neho požiadal o vydanie zatykača, a ďalších troch sudcov. Výbor uviedol, že stíhanie Putina a Ľvovej-Belovej má "vedome nezákonný charakter, pretože dôvody pre privedenie k trestnej zodpovednosti chýbajú".

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 389 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podľa Reuters krok ICC označil za jasnú známku nepriateľstva voči Rusku aj samotnému Putinovi. Povedal tiež, že Rusko na pojednávaní súdu reaguje s pokojom, a že rozhodnutie ICC Putinovi nijako nebráni v práci.

Súd v Haagu Putina a Ľvovú-Belovú stíha v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová predtým uviedla, že rozhodnutie ICC nemá pre Rusko žiadny význam, pretože Rusko nie je súčasťou Rímskeho štatútu, na základe ktorého ICC vznikol.

Vedúca Katedry medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej Veronika Bílková ale upozornila, že hoci Rusku zo zatykača žiadne povinnosti nevyplývajú, viac ako 120 štátov, ktoré súd v Haagu uznávajú, má teraz povinnosť Putina zatknúť.

Medvedevova reakcia: Vypáľme raketu

Na vydanie zatykača na Putina a detskú ombudsmanku Mariu Ľvovovú-Belovovú reagoval aj jeho predchodca vo funkcii prezidenta Dmitrij Medvedev. Ten navrhol, aby bola na budovu ICC vypálená raketa.

„Sudcovia ICC sa zbytočne zanietili. Akože: Pozrite, sme statoční, nepos…li sme sa a zdvihli ruku proti najväčšej jadrovej veľmoci. Žiaľ, páni, nad všetkými sú Boh a rakety. Je celkom možné si predstaviť cielené použitie hypersonického Onyxu zo Severného mora z ruskej lode na haagsku budovu súdu. Nedá sa, žiaľ, zostreliť. A súd je len úbohá medzinárodná organizácia, a nie obyvateľstvo krajiny NATO. Vojnu preto nezačnú. Budú sa báť. A nik ho nebude ľutovať. Takže, občania sudcovi, pozorne hľaďte do neba,“ napísal Medvedev na platforme Telegram.

Viac o téme: RaketaZatykačTrestné stíhanieICCVladimir PutinDmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu