Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapivá návšteva Putina: Najprv Krym, potom sa nechal vrtuľníkom priviezť do Mariupola

Putin na návšteve Krymu Zobraziť galériu (3)
Putin na návšteve Krymu (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Press Service Pool Photo via AP)

MOSKVA - Šéf Kremľa Vladimir Putin navštívil okupovaný Mariupol. Stalo sa tak skoro rok po tom, ako Moskva deklarovala dobytie tohto strategicky významného prístavného mesta na juhu Ukrajiny. Informuje o tom správa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na nedeľňajšie správy ruských štátnych médií.

Ide o prvú cestu ruského lídra do oblasti Donbasu od ruského vpádu na Ukrajinu vo februári minulého roka. Putin priletel do Mariupola vrtuľníkom a následne sa previezol autom po meste, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Exilové vedenie Mariupola kritizovalo návštevu "medzinárodného zločinca" Putina

Exilové vedenie juhoukrajinského mesta Mariupol kritizovalo v nedeľu návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto prístave, informuje správa agentúry AFP. "Medzinárodný zločinec Putin navštívil okupovaný Mariupol. Pozrel si 'obnovu mesta'... v noci. Pravdepodobne preto, aby nevidel mesto, zabité jeho 'oslobodením', za denného svetla," uviedla mariupolská mestská rada v príspevku na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Kremeľ v nedeľu označil návštevu Putina v Mariupole za "spontánnu". "Bolo to všetko veľmi spontánne," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reportérom. "Pohyb po meste taktiež nebol naplánovaný", rovnako ani jeho stretnutie s miestnymi obyvateľmi, dodal.

archívne video

Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návšteva v Mariupole

Putin pricestoval do Mariupola po prekvapivej sobotňajšej návšteve Krymského polostrova, ktorú uskutočnil pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie. V Mariupole navštívil rôzne miesta, hovoril s miestnymi obyvateľmi a podľa ruských štátnych médií mu bola predložená správa o postupe rekonštrukčných prácach v tomto meste, ktoré bolo v dôsledku takmer tri mesiace trvajúcich ruského obliehania z veľkej časti zničené.

Putin počas návštevy Detského umeleckého a estetického centra v Sevastopole na Kryme
Zobraziť galériu (3)
Putin počas návštevy Detského umeleckého a estetického centra v Sevastopole na Kryme  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik, Kremlin Press Service Pool Photo)

Ťažké boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia padli do ruského zajatia 20. mája.

Viac o téme: Návšteva RuskoVladimir PutinMariupolVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu