Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty piaty (14. marca 2023)

Kyjevské metro Zobraziť galériu (2)
Kyjevské metro (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer vo videoprejave uviedol, že vláda v Kyjeve hľadá spôsoby a prostriedky na podporu poľnohospodárstva v čase, keď ruská ofenzíva trvá už viac než rok. Ako dodal, viac ako 170.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je ohrozených mínami a nevybuchnutou muníciou, pričom veľká časť tejto plochy patrí práve farmárom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 383

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 383 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinská vojačka a zdravotníčka Alina Mykhailova odovzdala 14. marca prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému chevron osobného boja padlého hrdinu Dmytra Kotsiubaila, ktorý velil prvému mechanizovanému práporu „Da Vinci Wolves“. Foto: Kancelária prezidenta Ukrajiny

21:05 Trom Rusom hrozí za čítanie básní kritických voči invázii Moskvy na Ukrajine, po desať rokov väzenia, oznámil v utorok tlačovej agentúre AFP právnik Leonid Solovjov. Básnikov Arťoma Kamardina, Jegora Štovbu a Nikolaja Dajneka zatkli vlani v septembri, pretože sa zúčastnili na čítaní poézie na moskovskom námestí, kde sa stretávali disidenti už v sovietskej ére.

20:05 Ukrajinský štátny výrobca zbraní Ukroboronprom v utorok oznámil, že začal vyrábať strelivo kalibru 125 milimetrov pre tanky zo sovietskej éry. Kyjev sa aj takto snaží zlepšiť svoje bojové možnosti pred pripravovanou protiofenzívou proti inváznym ruským silám. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

19:06 Holandsko pošle Ukrajine dve mínolovky, radarové systémy na odhaľovanie dronov a ženijné mosty. Oznámila to v utorok holandská ministerka obrany Kajsa Ollongenová. Informuje o som spáva webovej stránky stanice CNN.

18:52 Vlaňajšie útoky na plynovody Nord Stream sa podľa ruského prezidenta Vladimira Putina odohrali na štátnej úrovni, pretože ich mohli vykonať iba špecialisti s podporou technologicky vyspelého štátu. Za úplný nezmysel Putin označil špekulácie západných médií, že by za poškodením mohli stáť "ukrajinskí aktivisti". Informovala o tom agentúra TASS.

18:30 Ubránenie mesta Bachmut na východe Ukrajiny je kľúčové pre udržanie ruských vojsk pozdĺž celej frontovej línie. V utorok to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Informuje o tom správa agentúry AFP.

18:00 V centre Melitopolu neďaleko trhoviska vybuchlo auto, informovali ruské médiá. Okupačné úrady Melitopolu hlásili jedného zraneného pri výbuchu auta. "Jedna osoba bola zranená pri výbuchu v Melitopole. Obeť je hospitalizovaná a je v liečbe," informovali okupačné úrady.

17:17 Zelenskyj má stretnutie štábu hlavného veliteľa, hovorí o Bakhmute. "Všetci členovia personálu vyjadrili spoločnú pozíciu ohľadom ďalšieho držania a obrany mesta Bachmut," napísal 14. marca prezidentský úrad Ukrajiny.

16:25 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že Rusko na Ukrajine bojuje o svoju existenciu. "Pre nás to teda nie je geopolitická úloha, ale úloha prežitia ruskej štátnosti, vytvorenia podmienok pre budúci rozvoj krajiny a našich detí," povedal Putin v príhovore k robotníkom leteckej továrne v Buriatskej republike na východe Ruska. Informuje správa agentúry Reuters.

15:50 Litovský prezident Gitanas Nauséda v utorok vyzval krajiny EÚ, aby naďalej podporovali Ukrajinu v boji za slobodu a ponechali dvere členstva otvorené pre Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajinu. Uviedol to pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

15:35 Dovedna 32 krajín sa už pripojilo k iniciatíve požadujúcej vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za agresiu voči Ukrajine. Povedal to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje o tom správa denníka The Guardian.

15:07 Rusko podniklo v utorok raketový útok na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a použili pritom taktické lietadlá, oznámilo ukrajinské južné operačné velenie v aktualizovanej popoludňajšej správe. Informuje portál britského denníka The Guardian.

14:28 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok povedal, že Varšava by mohla dodať Ukrajine stíhačky MiG v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich týždňov. TASR o tom informuje na základe správ denníka The Guardian a stanice Sky News.

14:03 Kyjevská vojenská správa spolu s ukrajinskou armádou začína s demontážou časti bariér, ktoré sa v hlavnom meste objavili koncom februára minulého roku - po vpáde ruskej armády na Ukrajinu, informovala britská stanica BBC.

13:28 Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - v utorok v záverečnom čítaní schválila návrhy zmien v zákonoch o trestnej zodpovednosti za diskreditáciu účastníkov tzv. "špeciálnej vojenskej operácie". Tak sa v Rusku oficiálne označuje útočná vojna voči Ukrajine rozpútaná ruským politickým vedením a armádou.

13:15 Jednu obeť a troch zranených si v utorok vo východoukrajinskom meste Kramatorsk vyžiadal ruský raketový útok, ktorý zasiahol niekoľko obytných budov. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

12:32 Regionálny plán reakcie na ukrajinskú utečeneckú krízu pre Českú republiku, ktorý vytvoril Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), počíta s potrebou 81,6 milióna dolárov (zhruba 1,8 miliardy korún) na tento rok na zabezpečenie pomoci pre utečencov pred vojnou Ukrajine. Dokument dnes predstavili zástupcovia UNHCR na ministerstve zahraničia, kde šéf českej diplomacie Ján Lipavský (Piráti) prijal zástupcu darcov a pomáhajúcich mimovládnych organizácií.

12:10 Britské ministerstvo obrany vo svojom utorňajšom rannom súhrne o vývoji situácie na Ukrajine píše, že ruské jednotky na fronte pociťujú vážny nedostatok munície, informovala agentúra DPA.

12:02 Až tri roky väzenia hrozí Vasilijovi Bolšakovovi z mesta Kasimov v ruskej Riazanskej oblasti za vtip, ktorý ruská prokuratúra vyhodnotila ako "diskreditáciu" ruskej armády. O prípade informoval server Meduza.

11:13 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) chce, aby Slovensko aj Česko boli zapojené do povojnovej obnovy Ukrajiny. Vníma to ako kompenzáciu za pomoc. Uviedol to po utorkovom stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

10:50 Prezident Petr Pavel počas dvojdňovej cesty na Slovensku rokoval o riešení krízy na Ukrajine, o spôsoboch ako čeliť dezinformáciám alebo o hlbšej spolupráci v obrannom priemysle. Ocenil pritom mimoriadne ústretovú atmosféru, ktorá jeho prvú zahraničnú cestu sprevádzala. Pavel to povedal novinárom pred Českým domom v Bratislave na záver svojej návštevy.

9:23 Srbský minister hospodárstva Rade Basta sa postaral o rozruch s návrhom, aby Belehrad zaviedol sankcie voči Rusku. Ide o prvé vyhlásenie predstaviteľa srbskej vlády, ktorým sa otvorene vyjadruje podpora sankciám voči Moskve, čo predstavuje odklon od oficiálnej pozície Belehradu, informuje v utorok agentúra HINA.

9:06 Plánované odstávky dodávok elektriny pre spotrebiteľov v Kyjeve a Kyjevskej oblasti už nie sú potrebné. Podľa britskej stanice BBC to v pondelok oznámila ukrajinská energetická spoločnosť DTEK.

8:40 Ukrajina odrazila viac ako 100 ruských útokov za posledných 24 hodín. Ruské sily sústreďujú úsilie na vedenie ofenzívy smerom k Lymanu, Bakhmutu, Avdiivke, Mariinke a Šachtarsku v Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

7:35 Obrana Ukrajiny pred ruskou inváziou nie je životne dôležitým záujmom USA, deklaroval guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis vo vyhlásení pre televíziu Fox News, ktoré bolo zverejnené v pondelok aj na webe magazínu Politico.

7:08 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa rozhodla umožniť tisíckam Ukrajincov zostať v Spojených štátoch dlhšie. V pondelok o tom informuje TASR na základe správy agentúry AP.

6:00 Ruské útoky na východe Ukrajiny prinášajú len málo obetí. Od Kupianska v severnej Charkovskej oblasti po Avdiivku na juhu, cez Bakhmut, Lyman a desiatky miest medzi nimi, Rusi útočia pozdĺž 257-kilometrového oblúka na východnej Ukrajine, informoval NYT.

Fínska premiérka je otvorená diskusii o darovaní stíhačiek F-18 Ukrajine

Fínska premiérka Sanna Marinová v pondelok povedala, že je otvorená diskusii o darovaní stíhačiek Ukrajine napriek tomu, že v tejto záležitosti čelí vo svojej krajine kritike. Ako pripomenula v správe tlačová agentúra AFP, Kyjev od spojencov žiada vyspelejšie zbraňové systémy.

Kyjev požiadal o stíhacie lietadlá, konkrétne o stroje F-16 americkej výroby, a argumentoval tým, že budú hrať rozhodujúcu úlohu v obrane pred ruskými útokmi raketami a dronmi. Aj keď Fínsko v súčasnosti používa letku nadzvukových stíhacích lietadiel F/A-18 Hornet, v decembri 2021 oznámilo, že si od amerického výrobcu Lockheed Martin objednáva 64 viacúčelových stíhačiek F-35A.

Fínska premiérka so zlomeným hlasom prehovorila pred spolustranníkmi.
Zobraziť galériu (2)
Fínska premiérka so zlomeným hlasom prehovorila pred spolustranníkmi.  (Zdroj: SITA/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

"Prídu nám nové stíhačky F35... Keď vyradíme z prevádzky tieto staré Hornety, môžeme diskutovať o ich budúcom využití," povedala premiérka Marinová novinárom v pondelok. Fínsko síce plánuje nahradiť tieto stíhačky F/A-18 Hornet, ktorých model sa začal vyrábať v 80. rokoch 20. storočia, ale nové stíhacie lietadlá neprídu skôr než v roku 2025. Od začiatku vojny na Ukrajine západné vlády odmietajú výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o dodanie stíhačiek, väčšinou pre obavy, že zaslanie ultrasofistikovaných bojových lietadiel by zvýšilo napätie vo vzťahoch s jadrovou veľmocou Ruskom a vystupňovalo by konflikt.

Odborníci však poukazujú na to, že sa už posunuli aj červené línie v iných oblastiach, napríklad v januári krajiny prestali odmietať dodávky ťažkých tankov. Kým niektoré európske štáty zmiernili svoj postoj dokonca aj ohľadne stíhačiek, americký prezident Joe Biden vo februári v interview pre televíziu ABC News vyhlásil, že Ukrajina "teraz nepotrebuje F-16ky". Marinová už predtým vyvolala vo svojej vlasti spor, keď novinárom povedala, že je otvorená debate o tejto záležitosti počas návštevy Kyjeva minulý piatok.

"Ešte nepadlo žiadne rozhodnutie," zdôraznila Marinová a dodala, že takáto iniciatíva si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu. Jej slová, ktoré povedala iba niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami naplánovanými vo Fínsku na 2. apríla, vyvolali kritiku. Miestne médiá totiž informovali, že túto tému vopred nepredebatovala s prezidentom svojej krajiny, ani s ministrom obrany. Šéf vedúcej opozičnej strany Národná koalícia Petteri Orpo pre fínsku verejnoprávnu stanicu Yle povedal, že Marinovej vyhlásenie je "neopatrné" a že dala sľub, ktorý "nemôže byť splnený".

Vyše 170-tisíc štvorcových kilometrov Ukrajiny ohrozujú míny a munícia

"Je to už druhá sezóna siatia za vojnových čias," povedal Zelenskyj. "Vlani sa vďaka hrdinskému úsiliu našich farmárov a všetkých pracovníkov v poľnohospodárskom sektore podarilo zachovať ukrajinskú poľnohospodársku produkciu a globálnu úlohu Ukrajiny ako garanta potravinovej bezpečnosti," poznamenal. Vláda v Kyjeve podľa slov Zelenského na pondelkovom zasadnutí hovorila o opatreniach, ako urýchliť odmínovacie práce. Okrem iného je v tejto veci potrebné posilniť spoluprácu so zahraničnými partnermi.

V súvislosti s energetickou situáciou na Ukrajine Zelenskyj povedal: "Pokračujeme v prípravách na ďalšie vykurovacie obdobie - aj čo sa týka akumulácie zdrojov aj ochrany našich energetických zariadení." Dodal, že energetický sektor bol "normalizovaný". Budúcnosť Ukrajiny bude podľa Zelenského závisieť od kľúčových bitiek na východe krajiny. "Bilohorivka a Marinka, Avdijivka a Bachmut, Vuhledar a Kamjanka a ďalšie miesta sú tými, kde sa rozhoduje o tom, akú budúcnosť budeme mať," citovala jeho slová stanica Sky News. "Musíme zničiť vojenskú silu nepriateľa. A aj ju zničíme," zdôraznil prezident Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineVladimir Puitn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu