Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko reaguje na vzdušné útoky USA: Sýrii dodá pokročilý systém protivzdušnej obrany

Ruský raketový  systém protivzdušnej obrany S-400.
Ruský raketový systém protivzdušnej obrany S-400. (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Ruská armáda dodá sýrskej vláde sofistikovaný systém protivzdušnej obrany. Naznačili to v stredu ruské armádne zdroje po tom, čo odsúdili nedávne raketové útoky na Sýriu zo strany USA, Británie a Francúzska.

Generálplukovník Sergej Rudskoj vo vyhlásení uviedol, že Rusko poskytne Sýrii "čoskoro nový systém protiraketovej obrany". Síce nespresnil typ zbraní, jeho vyjadrenia však prišli po správach ruských médií, podľa ktorých Moskva zvažuje predaj svojho raketového systému S-300 typu zem-vzduch Sýrii, informuje agentúra AP.

Poprední ruskí predstavitelia tento mesiac uviedli, že Moskva môže prehodnotiť sľub spred zhruba desiatich rokov, podľa ktorého nedodá Sýrii systém S-300, a to vo svetle nedávnych útokov na Sýriu.

Rusko patrí medzi kľúčových spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pripomína AP. Spojené štáty, Británia a Francúzsko vypálili v polovici apríla na vybrané ciele v Sýrii viac než 100 striel. Išlo o reakciu na údajný chemický útok sýrskych vládnych síl na mesto Dúmá, pri ktorom mali podľa západných zdrojov zahynúť desiatky civilistov. Damask i Moskva toto tvrdenie odmietajú.

Viac o téme: RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu