Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší zvrat v kauze Skripaľa: Rusov prichytili pri hnusných klamstvách, nerátali s odhalením

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí klamal, keď tvrdil, že bývalý dvojitý agent Sergel Skripaľ s dcérou neboli vystavení novičoku. Údajne nemohli byť otrávení touto látkou, pretože nezomreli. Jeho tvrdenie švajčiarske laboratórium okamžite vyvrátilo. Podľa vedcov ide jasne o novičok.

Uzdravovanie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije svedčí o tom, že neboli vystavení nervovej látke A-234. Povedal to v sobotu 14. apríla ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý použil odborné kódové označenie nervovej paralytickej látky novičok. 

Lavrov klamal

"Švajčiarske laboratórium Spiez (autorizované centrum Organizácie pre zákaz chemických zbraní) určilo, že vzorky zo salisburského incidentu obsahovali benzilát 3Q známy ako nervová paralytická látka BZ," uviedol vo svojom prehlásení ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Uzdravovanie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije svedčí o tom, že neboli vystavení nervovej látke A-234 známej ako novičok."

Dom Sergeja Skripaľa v Británii
Zobraziť galériu (3)
Dom Sergeja Skripaľa v Británii  (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Foto: SITA/AP/Andrew Matthews, PA, Toby Melville/Pool Photo

Túto látku podľa neho nikdy Rusko ani Sovietsky zväz neprodukovali a nemohli ju teda pri útoku ani použiť. Naopak pochádzala len od západných krajín NATO vrátane Veľkej Británie a USA. Látka pôsobí na nervový systém, spôsobuje suchosť kože, dezorientáciu a retardáciu duševnej a fyzickej činnosti. Lavrov klamal hneď v niekoľkých veciach. 

Laboratórium vyvracia tvrdenia

Nielenže laboratórium nenašlo vo vzorkách stopy látky BZ, ale vedci jasne potvrdili, že pri útoku na Skripaľovcov v britskom Salisbury bol použitý novičok. Lavrovove prehlásenie hneď v ten istý deň vyvrátilo laboratórium Spiez. "Len OPCW (Organizácia pre zákaz chemických zbraní) môže komentovať tieto tvrdenia. Opakujeme to, čo sme povedali pred desiatimi dňami," napísalo na Twitteri laboratórium.

Ďalej uviedlo, že ich vedci nemajú vôbec žiadne pochybnosti o tom, že britské laboratórium Porton Down tiež identifikovalo látku, ktorá otrávila Skripaľovcov, ako novičok. Lavrov tak zrejme klamal preto, lebo si myslel, že laboratórium nemôže zverejniť výsledky výskumu. Informácie o zložení látky sú v kompletnej správe OPCW, ktorá je však tajná a prístup k nej majú len členské štáty - teda aj Británia a Rusko. Laboratórium sa ale môže verejne vyjadriť k tvrdeniam, Lavrov ich však neberie do úvahy.

Ďalší zvrat v kauze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Skripaľovci boli nájdení 4. marca v Salisbury v bezvedomí. Británia tvrdí, že boli vystavení novičoku a že za útokom je Rusko. Moskva to však popiera. Julija už bola z nemocnice prepustená, jej otec sa uzdravuje, aj keď je stále v nemocnici. Britská tlač s odvolaním sa na britskú políciu dnes informovala, že pokus o otrávenie Skripaľa a jeho dcéry Julije vykonal 54-ročný bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB s kódovým menom Gordon. Predpokladá sa, že používa aj meno Michail Savickis, ako aj dva ďalšie pseudonymy.

Viac o téme: Sergej LavrovSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu