Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nemka Linda (17), ktorá sa pripojila k Daeš, to má zrátané: V Iraku vyniesli rozsudok!

Linda Wenzelová Zobraziť galériu (3)
Linda Wenzelová (Zdroj: Facebook)

BAGDAD - Iracký súd v nedeľu poslal sedemnásťročnú Nemku na šesť rokov do väzenia za členstvo v teroristickej organizácii Islamský štát (Daeš) a za nelegálne prekročenie hraníc. Linda Wenzelová zo saského Pulsnitzu utiekla do Iraku s cieľom pridať sa k IS, keď mala 15 rokov. Iracké sily ju zadržali vlani v lete pri oslobodení Mosulu. Starostka Pulsnitzu označila dievča za normálnu školáčku, uviedla agentúra DPA.

Nemka sa s dcérami pridala k Daeš: Vyriekli nad ňou rozsudok smrti, čaká ju obesenie!

Súd Lindu odsúdil na päť rokov za mrežami za členstvo v teroristickej organizácii a na ​​ďalší rok väzenia za to, že do Iraku prišla nelegálne. Hrozil jej však až trest smrti, pripomenula tlač.

Dievčinu bezpečnostné zložky objavili v júli v troskách pri oslobodzovaní Mosulu. Spolu s ňou bolo zadržaných niekoľko žien, vrátane troch ďalších Nemiek.

Linda utiekla zo svojho domova v Pulsnitze cez Turecko predvlani. Predtým konvertovala na islam a na internete nadviazala kontakt s čečenským bojovníkom IS, ktorého si po príchode do Iraku vzala. Čečenec pri bitke o Mosul zomrel.

Linda v rámci IS pracovala pre takzvanú "morálnu políciu", ktorá dohliadala na to, že ženy pod nadvládou IS dodržiavajú náboženské zákony, chodia správne oblečené a neopúšťajú dom bez sprievodu mužských rodinných príslušníkov. Ženám, ktoré tieto pravidlá porušili, hrozili tresty v podobe bitia.

Nemka Linda (17), ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po zadržaní Linda prepukla v plač a povedala, že chce iba ísť domov. Uviedla, že za IS nikdy nebojovala a po smrti svojho manžela skoro neopúšťala dom.

Berlín podľa médií chce, aby si dievča mohlo svoj trest odpykať v Nemecku. Či sa tak naozaj stane, nie je isté, pretože Irak s Nemeckom dohodu o vydaní väzňov nemá.

Starostka Pulsnitzu povedala, že Linda bola "celkom normálna školáčka," ktorá sa pohybovala v normálnom prostredí. V triede podľa nej nebola izolovaná.

Linda Wenzel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

V roku 2014 sa Islamskému štátu podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a takmer tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišiel IS prakticky o všetky územia, vrátane hlavných bášt - irackého Mosulu a sýrskej Rakky. Na začiatku decembra Irak po tri a pol roku bojov ohlásil definitívnu porážku IS. Radikáli v krajine však ďalej páchajú krvavé útoky.

Viac o téme: VäzenieOdsúdenieIrakIslamský štátDaešLinda Wenzelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu