Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvrat v prípade muža, ktorý brutálne zavraždil matku a brata: Prekvapenie hodinu pred popravou

Thomas Whitaker, Doyle Lee Hamm a Eric Scott Branch Zobraziť galériu (3)
Thomas Whitaker, Doyle Lee Hamm a Eric Scott Branch (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Hneď tri popravy mala trojica rôznych amerických štátov v pláne na štvrtok. Kým úrady na Floride ukončili život muža usvedčeného zo znásilnenia a vraždy študentky, texaský guvernér hodinu pred popravou omilostil vraha na žiadosť jeho otca, ktorý sa skoro stal jednou z jeho obetí. V Alabame odložili popravu odsúdenca vďaka sťažnosti, podľa ktorej jeho zdravotný stav neumožňoval aplikáciu injekcie s jedom, informovala agentúra AP.

Nemka Linda (17), ktorá sa pripojila k Daeš, to má zrátané: V Iraku vyniesli rozsudok!

Texaský guvernér Greg Abbott siahol ku zriedka vídanému kroku a vyhovel žiadosti o milosť od príbuzných tridsaťosemročného Thomasa Whitakera, ktorý v roku 2003 zosnoval plán na vyvraždenie svojej rodiny. Zomrela jeho matka Tricia aj brat Kevin, zatiaľ čo jeho otec Kent, postrelený do hrudníka, prežil. Pred popravou napísal otec list, v ktorom prosil o milosť s odôvodnením, že poprava jeho žiaľ ešte zhorší. Guvernér žiadosti vyhovel a znížil Whitakerovi trest na doživotie bez možnosti prepustenia.

Thomas Whitaker
Zobraziť galériu (3)
Thomas Whitaker  (Zdroj: SITA/AP)

Neobvyklá scéna sa odohrala pri poprave na Floride, kde smrtiaca injekcia ukončila život 47-ročného Erica Brancha. Vo chvíli, keď mu pracovníci väznice vpravovali jed do žíl, trikrát vykríkol: "Vrahovia!" Podľa jedného z prítomných nezapríčinilo jeho neobvyklú reakciu pôsobenie smrtiacich látok a pri poprave netrpel. Branch bol usvedčený zo znásilnenia a vraždy dievčaťa (21), ku ktorej došlo v roku 1993.

Eric Scott Branch
Zobraziť galériu (3)
Eric Scott Branch  (Zdroj: SITA/AP)

Tretí odsúdenec sa odvolal proti poprave v štáte Alabama. Obhajoba 61-ročného Doylea Lee Hamma argumentovala tým, že stav jeho žíl kvôli rakovine, žltačke a užívaniu drog neumožňuje aplikáciu smrtiacou injekciou. Miestne úrady rozhodli, že mu popravca na základe lekárskeho posudku látku aplikuje do žily na nohe, ktorá je dostatočne dlhá, aby pojala obsah injekcie.

Najvyšší súd najprv tesne pred začiatkom popravu pozastavil, potom však rozhodol, že takéto riešenie situácie je právne prípustné. Miestne úrady však komplikovanú popravu nestihli pripraviť pred koncom dňa, na ktorý bola stanovená, a rozhodli o jej odložení. Hamm bol odsúdený za lúpežné prepadnutie a vraždu zamestnanca motela, ktorú spolu s komplicmi spáchal v roku 1987.

Viac o téme: VrahPopravaMilosťThomas WhitakerDoyle Lee HammEric Scott Branch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu