Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čierna budúcnosť Kórejského polostrova, KĽDR priznala: Vojna je NEVYHNUTNÁ

Kim Čong Un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Vojna na Kórejskom polostrove sa stala nevyhnutnou, uviedlo v stredu ministerstvo zahraničia KĽDR. Podľa neho za to môžu hrozby, ktoré voči Pchjongjangu zaznievajú z Washingtonu. Vinu pripísalo aj spoločným manévrom Spojených štátov a Južnej Kórey. KĽDR nedávno vykonala ďalší raketový test, ktorý odsúdila Bezpečnostná rada OSN.

Hrozba KĽDR po úspešnom teste: Sme jadrová veľmoc, s novou raketou zasiahneme celé USA

"Zostávajúcou otázkou teraz je, kedy vojna prepukne?" povedal hovorca severokórejského ministerstva zahraničia. "Nechceme vojnu, ale nebudeme sa pred ňou schovávať," dodal vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Hovorca kritizoval nespresnené výroky amerických predstaviteľov, ktoré označil za "konfrontačné vojnové štvanie". O možnosti vojenského stretu s KĽDR nedávno hovoril bezpečnostný poradca Bieleho domu Herbert McMaster a člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham.

V pondelok sa začali rozsiahle spoločné letecké manévre USA a Južnej Kórey. Cvičenie, ktoré by malo trvať do piatku, považuje Pchjongjang za provokáciu.

Hwasong-15
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Totalitný severokórejský režim sa pravidelne vyhráža ako Soulu, tak jeho spojencovi Washingtonu. Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave. Vzájomný konflikt z rokov 1950 – 1953 bol totiž ukončený iba dohodou o prímerí, nie riadnou mierovou zmluvou.

Napriek rezolúciám OSN vypálila Severná Kórea 28. novembra ďalšiu raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. Všetkých 15 členských krajín BR OSN skúšku odsúdilo. USA vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

Viac o téme: VojnaSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu