Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Operácia NATO v Afganistane: Umierali nevinní ľudia!

(Zdroj: SITA)

KANDAHÁR - Nočné letecké nálety jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) v juhoafganskej provincii Helmand si údajne vyžiadali vysoký počet obetí medzi domácim obyvateľstvom, uviedli v piatok miestne médiá.

Podľa tvrdení miestnych obyvateľov z odľahlejšieho okresu Baghran počas náletov vo štvrtok v noci utrpelo zranenia alebo prišlo o život okolo 200 až 300 civilistov. Medzinárodné koaličné sily potvrdili, že v oblasti uskutočnili vojenskú operáciu, ale k obetiam sa nevyjadrili. Šéf afganskej polície v provincii Helmand Mohammad Husejn Andival informoval, že pri bombardovaní oblasti Šah Ibrahim v okrese Baghran prišli vo štvrtok o život desiatky civilistov a militantov z hnutia Taliban.

Američanmi vedené koaličné jednotky v oficiálnom vyhlásení uviedli, že vo štvrtok podnikli letecký útok s cieľom zlikvidovať dvoch veliteľov Talibanu počas početného zhromaždenia členov hnutia v okrese Baghran. Koaličné sily pri útoku použili presne riadené strely potom, ako sa presvedčili, že v okolí sa nenachádzali žiadni nevinní Afgánci, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa Andivala koaličné lietadla začali oblasť bombardovať v čase, keď sa dedinčania vyšli pozrieť na popravu dvoch miestnych obyvateľov, ktorých mali obesiť militanti Talibanu za špionáž pre afganskú vládu. Podľa Nasibulláha, jedného zo zranených, bomby dopadli na rušné trhovisko, kde sa podľa neho v inkriminovanom čase nenachádzal žiaden talibanec.

Od začiatku roka zahynulo počas leteckých náletov a nezvládnutých útokov medzinárodných jednotiek NATO najmenej 230 afganských civilistov. Nárast počtu civilných obetí vážne škodí povesti zahraničných jednotiek a podnecuje nespokojnosť verejnosti s vládou prezidenta Hámida Karzaja, čo podľa neho môže ovplyvniť ďalšie pôsobenie zahraničných síl v Afganistane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu