Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V USA chytili po 20 rokoch hľadaného Čecha, ktorý zmanipuloval televízne Bingo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Po 22 rokoch chytili v Spojených štátoch Čecha Pavla Fantyša odsúdeného za zmanipulovanie známej televíznej hry Bingo z 90. rokov. Informoval o tom v stredu český spravodajský server Aktuálně.cz.

Sedemčlenná skupina vedená programátorom Fantyšom získala v polovici 90. rokov podvodom prostredníctvom počítačového programu z televíznej hry stanice NOVA minimálne 27 miliónov korún. Fantyš podľa súdu zmanipuloval počítačový program zmienenej televíznej súťaže a miliónové výhry si potom vyzdvihoval pomocou komparzistov. V roku 1995 sa však ukázalo, že nešlo o náhodu. Fantyš upravil losovací program tak, aby do televízneho zlosovania postúpili majitelia konkrétnych lósov. Výhry následne chodili pred televízne kamery vyberať za niekoľkotisícové honoráre komparzisti.

Zatiaľ čo "biele kone" polícia zadržala, Fantyš utiekol do cudziny koncom roku 1995 a neskôr ho v neprítomnosti odsúdili na päť rokov väzenia. Podľa Aktuálně.cz Fantyša chytil Interpol po vyše 20 rokoch koncom júla v Spojených štátoch. V auguste ho potom "lovci lebiek" previezli do Česka, kde ihneď požiadal o nové prerokovanie svojho prípadu. 

"Mestský súd v Prahe uznesením z 12. septembra tohto roka návrhu obvineného vyhovel a zrušil odsudzujúce rozsudky," povedala pre portál hovorkyňa súdu Markéta Puci. České súdy preto jeho kauzu aktuálne prerokujú nanovo. Fantyš sa tak nachádza vo väzbe. "Treba sa naňho pozerať ako na obžalovaného, nie odsúdeného," upozornila Puci.

Viac o téme: ZmanipulovaniePavel FantyšBingo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu