Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dokonalá krádež storočia! Fero ukradol 500 miliónov korún, dodnes si ich užíva v tropickom raji

Ubytovňa, kde sa mal podľa polície Procházka po krádeži skrývať, dodnes ho nenašli Zobraziť galériu (6)
Ubytovňa, kde sa mal podľa polície Procházka po krádeži skrývať, dodnes ho nenašli (Zdroj: Foto: Interpol, Profimedia.sk)

BRATISLAVA - Pred desiatimi rokmi došlo v Prahe ku krádeži obrovskej sumy peňazí. František Procházka si odniesol pol miliardy českých korún (19,7 mil. eur). V dejinách českej a slovenskej kriminalistiky doteraz nedošlo k odcudzeniu vyššej sumy peňazí. Aj keď muža odsúdili, dodnes jeho ani peniaze nikto nenašiel. Pátra po ňom Interpol.

Zamestnanec bezpečnostnej agentúry František Procházka si 1. decembra pred desiatimi rokmi odniesol z budovy firmy v Prahe neuveriteľnú sumu. Mal vtedy 33-rokov a pracoval ako strážnik bezpečnostnej agentúry G4S Cash Services na pražskom Žižkove. Vo firme bol zamestnaný štyri mesiace. Miesto dobre poznal a vedel, ako fungujú bezpečnostné opatrenia. "Chystám niečo veľké. O mne ešte budete počuť, to budete pozerať," chválil sa niekoľko dní pred krádežou v krčme pri pive. 

Krádež storočia

V osudné ráno Procházka vyniesol z trezorovej miestnosti agentúry celkovo 540 891 700 českých korún (21 268 990 eur). Peniaze preložil do kufrov a falošne zapečatil. Kufre naložil do bielej dodávky, ktorá čakala pri nakladacie rampe. Auto bolo olepené falošnými logami, no voľným okom sa nedalo zistiť, že ide o podvod. Do stráženého areálu sa dostalo bez problémov. Za volantom dodávky sedel jeho známy Milan Čermák. 

Sídlo firmy, z ktorej zmizli peniaze
Zobraziť galériu (6)
Sídlo firmy, z ktorej zmizli peniaze  (Zdroj: Foto: Interpol, Profimedia.sk)

Krádež storočia páchateľ dlhodobo plánoval a mal ju dokonale premyslenú. Šokujúce je, že po krádeži svoju zmenu riadne dokončil. Z práce odišiel po 19-tej hodine, desať hodín po krádeži.   

Firma prišla na to, že jej chýbajú peniaze, až na druhý deň. Zábery z bezpečnostnej kamery potvrdili, že v krádeži má prsty Procházka a ešte minimálne jeden človek. Polícia vyhlásila celoštátne pátranie. Po Procházkovi a viac ako 100 kilách bankoviek sa zľahla zem. 

Posledná stopa končí na letisku

Kriminalisti našli odstavenú bielu dodávku deň po krádeži v pražských Ďábliciach. Objavili v nej pachovú stopu po Milanovi Čermákovi, muža tak chytili v marci 2008. Pri domovej prehliadke u neho polícia našla tri milióny českých korún (118 tisíc eur), niekoľko legálne držaných zbraní a väčšie množstvo SIM kariet. V jeho počítači našli fotografie dodávky a logo firmy. Čermáka obvinili zo spolupáchateľstva a zavreli ho do väzby. V septembri 2008 za neho manželka zložila kauciu desať miliónov českých korún (393 tisíc eur).

Polícia niekoľko hodín po skutku obkľúčila ubytovňu, kde sa podľa nej mal Procházka skrývať. Ľudí nevpúšťala dovnútra.
Zobraziť galériu (6)
Polícia niekoľko hodín po skutku obkľúčila ubytovňu, kde sa podľa nej mal Procházka skrývať. Ľudí nevpúšťala dovnútra.  (Zdroj: Foto: Interpol, Profimedia.sk)

Vyšetrovanie prebiehalo roky. Poslednou stopou, ktorú polícia zachytila, bol kamerový záznam z frankfurtského letiska. Procházka tam bol niekoľko hodín po tom, čo odišiel z práce. "Z taktických dôvodov sa k priebehu pátrania po tejto osobe nebudeme vyjadrovať," uviedla pre český portál Lidovky.cz policajná hovorkyňa Ivana Nguyenová.

Padol rozsudok

Prípad sa dostal pred súd v apríli 2012. Senát uznal Procházku a Čermáka vinnými a vymeral im trest odňatia slobody na deväť rokov. Voči Procházkovi sa konalo v jeho neprítomnosti ako proti ušlému. Za mrežami skončil iba Čermák. Ten spoluvinu odmieta. Pred súdom tvrdil, že polícia si obvinenie voči nemu vykonštruovala. 

Milana Čermáka predvádzajú pred súd
Zobraziť galériu (6)
Milana Čermáka predvádzajú pred súd  (Zdroj: Foto: Interpol, Profimedia.sk)

Po Procházkovi v súčasnosti pátra Interpol. Bezúspešne po ňom pátral aj špeciálny vyšetrovací tím zvaný Lovci lebiek. Podľa nepotvrdených informácií sa mal Procházka ukrývať v Južnej Amerike, či v Karibiku. Český denník Blesk začiatkom roka 2011 napísal, že Procházka sa v lete pohyboval na modernej jachte za 85 miliónov českých korún (3,3 mil. eur) po oceáne v blízkosti Hondurasu. Objavila sa aj správa, že bezpečnostný strážnik bol iba nastrčená figúrka, ktorej sa po krádeži zbavili.

Pátranie neúspešné

Po Procházkovi pátrali aj súkromní detektívi z Británie, ktorých si najala poisťovňa. Ani im sa ho nepodarilo vypátrať. Zistili len, že pred krádežou veľa cestoval a absolvoval kurz ochrany osôb v Izraeli. 

Dokonalá krádež storočia! Fero
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Interpol)

Bezpečnostná agentúra, v ktorej Procházka pracoval a ktorú okradol, motivovala verejnosť sumou dva milióny eur (asi 52 miliónov českých korún), ktorú vyplatí za informáciu vedúcu k jeho dolapeniu. Peniaze, o ktoré firma G4S Cash Services lupom prišla, vrátila bankám v roku 2008. Všetko uhradila poisťovňa. Firma nemala spoluúčasť. Na prípad znovu upozornil český portál Lidovky.cz.  

Viac o téme: Banková lúpežInterpolFrantišek Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu