Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VYSVETLENIE teórií o konci sveta: S jednou prišiel aj Isaac Newton, nedával ľudstvu veľa času

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Teóriami o zániku ľudskej civilizácie sa to vo svete len tak hemží. Svoje korene majú hlboko v histórii a neustále sa vyťahujú, obnovujú alebo rozširujú. Niektoré z nich sa opierajú o historické udalosti, iné sa riadia klimatickými zmenami, náboženstvom či existenciou zvláštnych vesmírnych telies. Koniec sveta dokonca kedysi dávno predpovedal aj slávny britský fyzik Isaac Newton.

Niektoré teórie sa zakladajú na existencii Planéty X, ktorá by mohla zlikvidovať život na našej planéte. Túto teóriu obhajuje numerológ David Meade, ktorý dátum zániku sveta vypočítal na 23. septembra 2017. Keďže mu to nevyšlo, obhajuje sa tvrdením, že ľudstvo jeho prognózu nepochopilo.  Aj seriózny vedec Isaac Newton podľahol rôznym proroctvám a vypočítal, že ľudstvo bude zničené v treťom tisícročí. S teóriami o zániku sa vrece roztrhlo aj po tom, ako bol v roku 2010 do prevádzky opätovne spustený veľký hadrónový urýchľovač (LHC). Ten by mal vyprodukovať čiernu dieru, ktorá nás vraj pohltí. A dokonca by nás malo zlikvidovať i slnko, ktoré narastie do takých rozmerov, že nás pohltí.

Nový koniec sveta: Prorok tvrdí, že apokalypsa príde 15. októbra, Zem čaká sedem rokov pekla

Ako to teda s teóriami o zániku našej planéty vlastne je?

V súvislosti s Newtonovou teóriou musíme nalistovať historický kalendár o pár storočí dozadu. Uznávaný a vážený vedec, Sir Isaac Newton, predpovedal, že ľudstvo bude zničené do roku 2060. Tento fyzik, matematik a filozof bol zároveň kresťan, a práve on založil svoju teóriu na biblickej Knihe Daniel a vypočítal termín apokalypsy. Tá by mala podľa neho nastať 1 260 rokov po vzniku Svätej Rímskej ríše, čiže v roku 2510. V nedávno zverejnenom liste, ktorý Newton napísal, je uvedená aj jeho ďalšia prognóza. Tá hovorí, že svet zanikne po tom, ako sa Židia vrátia do Svätej zeme. Lenže táto teória vedcovi nevyšla, pretože Izrael vznikol už v roku 1948.

Rukopis Isaaca Newtona
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Teória súvisiaca s existenciou Planéty X alebo Nibiru sa zakladá na tvrdení, že táto planéta je votrelcom v našej slnečnej sústave a narušila orbity Uránu a Neptúna. Jej existencia je síce nejasná, ale mnohí sú presvedčení o tom, že práve ona zlikviduje našu civilizáciu. Kresťansky založený numerológ David Meade dokonca vyrátal aj presný dátum, kedy sa tak stane. Podľa neho sa toto vesmírne teleso vrhne smerom k Zemi a zničí ľudstvo 23. septembra 2017. Keďže sa nič podobné nestalo, numerológ zmenil svoje tvrdenia, osočil ľudstvo, že zle pochopilo jeho proroctvo a súdny deň sa bude konať počas sedemročného cyklu od 15. októbra 2017. Sedemročné obdobie za týmto dátumom bude obdobím silných slnečných lúčov, ktoré by mali zničiť elektrické rozvody a spustiť jadrové útoky. K nim sa pridajú zemetrasenia, sopečné výbuchy a cunami.

VYSVETLENIE teórií o konci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalším zdrojom konšpiračných teórií sa stalo aj opätovné spustenie veľkého hadrónového urýchľovača, ktorý je umiestnený v tuneli na hranici Francúzska a Švajčiarska. Zariadenie obnovilo svoju prevádzku po dvojročnej pauze v roku 2010. Okamžite po spustení začali teoretici chrliť tvrdenia o tom, že obrovský stroj by mohol vytvoriť čierne diery, ktoré doslova prehltnú Zem. Vedci v tomto prípade nestrácali zmysel pre humor a od indickej vlády prijali zvláštny dar. Areál, v ktorom sa urýchľovač nachádza, zdobí dvojmetrová socha Shivy. Ten je považovaný za ničiteľa všetkého, čo brzdí duchovný vývoj.

Dôvody vzniku teórií o tom, ako a kedy skončí život na zemeguli, sú naozaj pestré. Mnohí ich prirovnávajú k lotérii. Ak neustále tipujete, časom niečo môže vyjsť bez toho, aby ste dopredu vedeli odhadnúť, že práve tento tip je správny. Možno takto tipujú aj tí, ktorí si myslia, že ľudská rasa nemá prežiť, pretože nás je skrátka veľa a planéta taký obrovský nápor populácie jednoducho nevydrží. Ak ľudstvo naďalej zachováva svoju súčasnú mieru reprodukcie a prežije tisíce rokov, populácia sa ocitne vo vysokých miliardách, čo nebude udržateľné. 

VYSVETLENIE teórií o konci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V poslednej teórii sa opäť vrátime do vesmíru, tentoraz k Slnku. Spaľovaním hélia sa má táto planéta zmeniť na obrovskú červenú hviezdu, ktorá sa nafúkne do obrovských rozmerov a pohltí Merkúr, Venušu a pravdepodobne aj Zem. Toto všetko by mohlo nastať o päť miliárd rokov. A možno ani táto udalosť ľudstvo nevyhubí. Veď naši technologicky vyspelí potomkovia možno už dávno pred touto apokalypsou presunú život na inú planétu.

Viac o téme: Koniec svetaApokalypsaIsaac newton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu