Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandalózne tajomstvo v utečeneckej kríze odhalené: Merkelová je v tom poriadne namočená

Angela Merkelová zrejme počas migrantskej krízy uplatnila dvojitú rétoriku. Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová zrejme počas migrantskej krízy uplatnila dvojitú rétoriku. (Zdroj: SITA,)

BERLÍN - Kniha rakúskych novinárov vrhá na Angelu Merkelovú negatívny tieň. Vyzerá to tak, že v migračnej kríze hrala dvojitú úlohu. Christian Ultsch, Thomas Prior a Rainer Nowak to tvrdia vo svojej novej knihe Útek: Ako štát stratil kontrolu rakúskych novinárov, ktorá približuje vývin migračnej krízy v rokoch 2015 až 2016.

O dvojitej tvári nemeckej kancelárky Angely Merkelovej informovali novinári vo svojej knihe s odvolaním sa na rakúskych politikov a vysokých štátnych úradníkov. Problémom je podľa autorov zásah Berlína proti uzatvoreniu balkánskej cesty začiatkom roka 2016.

Na takýto krok si vraj nespomínajú ani na rakúskom ministerstve zahraničia, ani v úrade kancelára. Realita prezentovaná pred verejnosťou však bola iná. Merkelová a ďalší nemeckí politici ostro kritizovali akciu, pri ktorej sa zatvorila balkánska trasa vedúca z Turecka do Nemecka.

"Oni nás nechceli zastaviť. Iba nechceli byť považovaní za tých, ktorí uzatvárajú hranice," uviedol na adresu správania sa Merkelovej a ostatných politikov vysoký rakúsky diplomat. "V Nemecku totiž panoval tichý súhlas s uzavretím balkánskej trasy. Nemeckí politici si priali, aby sme to spravili, svoju (protiutečeneckú) rétoriku však nezmenili," tvrdí aj Nikola Poposki, vtedajčí macedónsky minister zahraničia.

Škandalózne tajomstvo v utečeneckej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dvojitá rétorika

Nemecká kancelárka sa jasne vyslovila, že uzavretie balkánskej trasy nebolo správne riešenie. "Keď sa ma opýtate, či uzavretie balkánskej trasy ten problém vyriešilo, potom jednoznačne poviem nie," uviedla Merkelová.

Rakušania však pripomínajú, že Nemci začali po prepuknutí krízy vracať migrantov späť do Viedne. "Merkelová zostala v úlohe najväčšej hostiteľky v Európe, zatiaľ čo nechávala súbežne zatvárať cestovné trasy do Nemecka," konštatovali autori z denníka Die Presse.

Škandalózne tajomstvo v utečeneckej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V knihe autori dodávajú, že Rakušania, rovnako ako ďalšie krajiny, mali v rámci uzatvorenia balkánskej trasy podporu niektorých členov nemeckej vlády. Išlo konkrétne o podporu zo strany ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej a ministra vnútra Thomase de Maizièra. S týmito krokmi sympatizoval aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. 

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu