Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapenie na internete: Polícia našla unikátnu československú bankovku za milióny

(Zdroj: moravský ombudsman)

PRAHA - V aukcii na internete si môžete vydražiť takmer čokoľvek, dokonca aj zberateľské kúsky v astronomickej hodnote. Na istom českom portáli sa však nedávno objavila taká unikátna vec, že si na ňu posvietila aj polícia. Pätitisícovka z roku 1919 zmizla z Vlastivedného múzea v Olomouci pred viac ako desiatimi rokmi a dnes by za ňu mohol majiteľ pokojne pýtať tri milióny korún (cca 111-tisí eur). Zdá sa, že kriminalistom sa podaril poriadny úlovok.

Okradol ju zlodej: Žena si neskôr našla od neho srdcervúci ODKAZ a niečo navyše

Minulý utorok sa podľa portálu novinky.cz objavila v aukcii bankovka, z ktorej existuje už len 36 alebo 37 pravých exemplárov. Predajca v inzeráte uviedol, že pochádza z dedičstva a začal vyvolávacou cenou 210-tisíc českých korún (cca 7800 eur). Posledné sériové trojčíslie začiernil a požadoval, že nový majiteľ si ju môže prevziať iba osobne v Olomouci, kde prebehne aj platba. Hoci dražba mala trvať až do nedele, napokon bol obchod uzatvorený už v stredu a posledná ponuka činila 1,81 milióna korún (približne 67-tisíc eur).

Novinky.cz informoval, že obchod zastavili policajti, ktorí sú presvedčení, že ide o ukradnutý múzejný exponát. Olomoucká policajná hovorkyňa Jitka Dolejšová v piatok potvrdila, že sa muži zákona touto kauzou zaoberajú, no kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu nechcela uviesť žiadne podrobnosti.

Prekvapenie na internete: Polícia
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: moravský ombudsman)

Na podozrivú dražbu upozornil spolok Moravský ombudsman, ktorý vraj dostal tip od občanov aj expertov, ktorým sa nepozdávalo, že niekto ponúka najvzácnejšiu československú bankovku na internete a ešte k tomu za prehnane nízku sumu. Podľa súdneho znalca sa zatiaľ posledná pravá päťtisícovka z roku 1919 nedávno predala za 3,5 milióna (cca 130-tisíc eur). Pochybnosti vyvolávalo aj to, že sa domnelý majiteľ na stránku prihlásil len pár dní pred predajom.

Riaditeľ múzea Břetislav Holásek Právu v piatok potvrdil, že ukradnutá bankovka sa skutočne našla, ale v tejto fáze je ešte všetko v riešení polície. Päťtisícovku s ďalšími bankovkami nižších hodnôt vydali 15. apríla 1919 ako vôbec prvú v histórii samostatného československého štátu. Platila iba dvadsať mesiacov, než ju stiahli, a to od augusta 1919 do apríla 1921. Aj preto je taká vzácna. Zopár desiatok exemplárov, ktoré ešte existujú, sa nachádzajú v zbierkach múzeí či bánk, ale aj v rukách súkromníkov v Česku, na Slovensku, ale aj inde v zahraničí.

Viac o téme: KrádežBankovkaAukciaŠtátovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu