Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Sicílii sa triasla zem, sopka Etna sa ozýva: Školy preventívne evakuovali

Ilustračné foto - Sopka Etna
Ilustračné foto - Sopka Etna (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Školy vo viacerých obciach ležiacich južne od sopky Etna na talianskom ostrove Sicília dnes preventívne evakuovali po opakovaných otrasoch zeme v regióne.

Ako vyplýva z informácií talianskych médií, tamojší Národný inštitút pre geofyziku a vulkanológiu registroval dnes od rána asi šesť desiatok otrasov, z ktorých päť bolo s magnitúdou 3-3,5. Otrasy boli citeľné v celom regióne, odkiaľ však neprišli správy ani o materiálnych škodách, ani o ujmách na zdraví.

Podľa slov Thomasa Waltera z Nemeckého geovýskumného centra so sídlom v Postupime, ide v tomto prípade o vulkanicko-tektonické otrasy, ktoré už v minulosti avizovali erupciu sopiek. V tomto prípade však došlo k ním mimoriadne hlboko, 10-16 km pod zemským povrchom. Napriek tomu je obozretnosť a ostražitosť na mieste, tvrdia experti.

V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi však nedošlo k podstatnejšej zmene iných ukazovateľov signalizujúcich prípadne erupciu sopky Etna, ktorá síce dáva pravidelne o sebe vedieť formou menších erupcií, avšak naposledy sa výraznejšie prihlásila k životu ešte v roku 2009.

Viac o téme: SopkaTalianskoEtna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu