Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prebudil sa sopečný obor: Aljašská sopka vystrašila úrady obrovským mrakom popola

Sopka Bogoslof vychrlila obrovský popolný mrak. Zobraziť galériu (2)
Sopka Bogoslof vychrlila obrovský popolný mrak. (Zdroj: twitter/AlaskaNewsBit)

ANCHORAGE - Aljašská sopka Bogoslof, ktorá vykazuje pravidelnú erupčnú činnosť od polovice vlaňajšieho decembra, vychrlila v noci nadnes svoj dosiaľ najväčší sopečný mrak. To prinútilo úrady vydať varovanie pre letecké spoločnosti a dôležitý rybársky prístav Dutch Harbor na Aleutských ostrovoch.

Bogoslof chrlil popol tri hodiny, pričom sopečný stĺp dosiahol výšku 10,7 kilometra, oznámilo Aljašské vulkanologické observatórium (AVO). Národná meteorologická služba (NWS) varovala, že popolček môže dosadnúť na zmienený prístav, ktorý je dôležitým centrom výlovu krabov a tresiek.

Išlo už o 36. erupciu tohto vulkánu za uplynulé tri mesiace a prvú od 19. februára. Erupciu sprevádzalo 200 bleskov a zvýšená seizmická aktivita. Sopka sa nachádza 1368 kilometrov juhozápadne od aljašského mesta Anchorage. Vulkán zostáva v napätom štádiu a môže kedykoľvek znova vybuchnúť.

Erupcia popola sopky Bogoslof
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter/trhaberlertr)

Sopečný popol zdvíhajúci sa nad 6000 metrov predstavuje hrozbu pre lietadlá smerujúce z Ázie do Severnej Ameriky. Jemný popolček zanášaný do miest zasa môže spôsobiť dýchacie problémy u ľudí aj zvierat, narušiť elektrické zariadenia či poškodiť čističe vzduchu a zážihové motory.

Viac o téme: SopkaBogoslof
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu