Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdá rana pre obhajovateľov homeopatie: Vláda USA požaduje, aby pacienti vedeli pravdu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Sú pacienti, ktorí tvrdia, že im pri ťažkostiach pomáha jedine homeopatia. V Amerike však s takýmto presvedčením u lekára nepochodia. Federálna obchodná komisia (FTC) požaduje, aby výrobcovia homeopatík na etikete uvádzali, že nefungujú.

Trh s homeopatickými liekmi je v USA obrovský, informujú americké médiá. Len v roku 2007 Američania podľa odhadov minuli viac ako tri miliardy dolárov na alternatívnu medicínu, za ktorú je homeopatia oficiálne považovaná. Jej otcom je Samuel Hahnemann, nemecký lekár, ktorý v roku 1796 ako prvý formuloval jej princípy.

Tisíce Slovákov im verí, pritom ide len o podvod: Homeopatiká vraj nefungujú!

Vláda USA aktuálne požaduje, aby výrobcovia homeopatík predniesli dôkaz o ich účinnosti, v opačnom prípade na etikete musia uviesť, že ide len o placebo efekt. Liečba pomocou homeopatík vychádza z predpokladu, že príznaky choroby môžu byť liečené nepatrnými dávkami látok, ktoré vyvolávajú podobné príznaky.

Podľa oficiálneho stanoviska medicíny nie je liečba homeopatikami založená na moderných vedeckých metódach. Napriek tomu sa zaznávanými alternatívnymi prostriedkami lieči množstvo ľudí. Vysoko zriedené látky však podľa odborníkov nemajú na ľudské telo žiadny ozdravný účinok. Navyše, sú v rozpore so základnými princípmi chémie, biológie a fyziky. 

Tvrdá rana pre obhajovateľov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: HomeopatiaAlternatívna liečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu