Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český študent skúma netradičný liek proti rakovine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Rakovinu a iné choroby možno dokážeme poraziť len s pomocou sily prírody. Ak by bol výskum mladého českého vedca Tomáša Hegera úspešný, medicína bude musieť uznať aj účinky alternatívnej liečby. Dvadsaťročný vedec použil ako zbraň proti rakovine známu rastlinu s pozoruhodnými výsledkami.

Tomáš Heger skúma účinky silíc a extraktov z levandule už od strednej školy. Jeho výskum je taký zaujímavý, že zaň dostal už niekoľko ocenení. Po poslednom medzinárodnom úspechu sa stretol aj s laureátmi Nobelovej ceny.

Slováci sa opäť postarali o parádny objav: Prvý vedecký dôkaz o alternatívnej medicíne

Začiatky mladého vedca siahajú do stredoškolských čias, keď mu učitelia nad rámec vyučovacích hodín dovolili venovať sa jeho najväčšej záľube – laboratórnej práci. „Do laboratória som chodil zhruba dvakrát týždenne... Keď levanduľa kvitla, musel som ju ísť pozbierať na pole, potom usušiť, vyextrahovať. Vtedy som strávil v laboratóriu aj desať hodín vkuse,“ opísal Heger svoj dvojročný výskum pre Ihned.cz.

Levanduľu zbieral, aby z nej získal silicu. „Prvý rok som testoval chemické zloženie tejto silice a porovnával som navzájom tri druhy levandúľ. Potom som skúmal, akým spôsobom sú schopné zamedziť množeniu nádorových buniek a meral som ich aktivitu,“ spresnil.

Druhý rok už študent neskúmal olej z levandule, ale jej extrakt, prášok, ktorý mal byť podľa iných štúdií účinnejší. Heger preukázal, že práve extrakt z levandule je schopný zabíjať nádorové bunky, no nie účinnejšie ako súčasná liečba zaužívaná v medicíne.

Český študent skúma netradičný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nový liek na ťažkosti so srdcom

Tomáša tiež zaujímalo, či môže extrakt z levandule pôsobiť aj na srdce a ako. Extrakt nechal reagovať s enzýmom, ktorý ovplyvňuje fungovanie srdca. „Ak sme schopní regulovať aktivitu tohto enzýmu, dokážeme u ľudí regulovať aj srdečnú arytmiu,“ vysvetlil Heger, ktorý sa domnieva, že levanduľa by mohla pomôcť objaviť nové lieky na ochorenia srdca.

Či raz budú výskumy mladého Čecha niekedy skutočne pomáhať, to je zatiaľ vo hviezdach. Heger s látkami pracoval iba v laboratórnych podmienkach a pre ich uvedenie do praxe bude treba uskutočniť ďalšie výskumy a testovanie účinkov aj na ľuďoch.

...

Viac o téme: LevanduľaRakovinaAlternatívna liečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu