Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boje v Somálsku sa stupňujú: Počet obetí sa vyšplhal na 29 a desiatky zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Najmenej 29 mŕtvych a viac než 50 zranených si vyžiadali boje medzi miestnymi milíciami v somálskom meste Galkayo v strede krajiny. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vojenské zdroje.

Mesto je rozdelené medzi čiastočne autonómne oblasti Puntland a Galmudug. Roztržky vypukli v nedeľu po šarvátke ohľadom stavebných plánov. Na strane Puntlandu zahynulo 16 vojakov a 30 utrpelo zranenia, zatiaľ čo Galmudug hlási 13 mŕtvych a 20 zranených. Zdravotnícke zdroje však stanovili celkovú bilanciu konfliktu na najmenej 50 mŕtvych.

Hoci obe militantné frakcie ponúkajú politickú podporu somálskej vláde podporovanej OSN a so sídlom v hlavnom meste Mogadišo, boje medzi nimi oslabujú pozíciu vlády vo viacerých regiónoch. Somálsko sužuje občianska vojna už 25 rokov. Vláda koncom tohto roka usporiada už dvakrát preložené parlamentné voľby, avšak hrozba islamistickej extrémistickej skupiny aš-Šabáb, napojenej na teroristickú sieť al-Káida, znamená, že hlasovania sa bude môcť zúčastniť iba 14.000 ľudí reprezentujúcich federálne štáty tejto východoafrickej pobrežnej krajiny.

Viac o téme: ObeteBojeGalkayo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu