Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé zemetrasenie: Stotisíc ľudí bez strechy nad hlavou!

Hasiči pred zničenou budovou po zemetrasení v talianskej Norcii. Zobraziť galériu (9)
Hasiči pred zničenou budovou po zemetrasení v talianskej Norcii. (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

PERUGIA - Stred Talianska zasiahlo dnes silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Perugia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Nemecké geologické Helmholtzovo centrum.

Stali ste sa svedkami zemetrasenia? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) malo zemetrasenie magnitúdu 6,5 až 6,6 a jeho epicentrum sa nachádzalo 132 kilometrov severovýchodne od talianskej metropoly Rím a 67 kilometrov východne od mesta Perugia. Zemetrasenie uvedenú oblasť zasiahlo dnes o 07.40 h SEČ. Rozsah škôd je značný, v množstve miest a obcí sa zrútili budovy, vrátane kostolov. Úrad civilnej ochrany uviedol, že zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete na životoch, len niekoľko desiatok zranených. "V tejto chvíli nemáme nijaké správy o obetiach. Desiatky ľudí utrpeli ľahké zranenia s výnimkou jednej osoby, u ktorej sú zranenia ťažšie," uviedol na tlačovej konferencii šéf talianskej civilnej ochrany (Protezione Civile) Fabrizio Curcio. 

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

Podľa odborníkov ide o najsilnejšie zemetrasenie v Taliansku od roku 1980. Oblasť bola už v minulosti evakuovaná kvôli hrozbe zemetrasenia a záchranné zložky rátajú s nižším počtom zranených. Zemetrasenie udrelo len dva mesiace po tom, ako augustové otrasy v strednom Taliansku pripravili o život dovedna 300 ľudí.

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

Prvé údaje o otrasoch sa pritom výrazne rozchádzali. Americká geologická služba USGS prvý údaj o sile zemetrasenia stanovila na 7,1 stupňa, ale vzápätí intenzitu znížila na 6,6 stupňa. Európska seizmologické agentúra EMSC namerala 6,7 ​​stupňa.

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

Do niektorých miest sa nedovoláte

Na niektorých miestach bolo prerušené telefonické spojenie. V Ríme úrady z preventívnych dôvodov zastavili prevádzku na dvoch centrálnych linkách podzemnej dráhy.

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Starosta dediny Arquata Aleandro Petrucci podľa agentúry APA povedal, že celá obec je po dnešnom zemetrasení zničená. "Arquata už neexistuje," vyhlásil starosta. Táto dedina utrpela vážne škody už pri zemetrasení z 24. augusta.

Podobne je na tom obec Ussita, ktorú už zdevastovali stredajšie otrasy. "Je to katastrofa, katastrofa!" povedal agentúre ANSA starosta Marco Rinaldi. "Spal som v aute a videl som peklo," dodal.

Nevzdávajú sa

Taliansko znovu vybuduje všetko vrátane domov, kostolov a podnikov zničených zemetraseniami, z ktorých najnovšie s magnitúdou 6,5 dnes zasiahlo stred krajiny a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Uviedol to podľa agentúry DPA taliansky premiér Matteo Renzi. "Na rekonštrukciu použijeme všetky potrebné prostriedky," povedal dnes Renzi s odkazom na snahy Ríma prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte stanovený EÚ vzhľadom na skutočnosť, že Taliansko potrebuje dodatočné finančné prostriedky na rekonštrukciu po sérii zemetrasení, ktoré ho v ostatnom čase postihli.

Dnešné zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré zasiahlo strednú časť krajiny, bolo vôbec najsilnejším v Taliansku od roku 1980. Podľa Renziho si nevyžiadalo obete na životoch, ale vo viacerých mestách spôsobilo rozsiahle škody, a to najmä na historických pamiatkach a obydliach. Po dnešnom zemetrasení by mohlo v strednom Taliansku zostať bez strechy nad hlavou až 100 000 ľudí, uviedol predseda vlády regiónu Marche Lucu Ceriscioliho, ktorý zemetrasenie najviac postihlo. Podľa náčelníka miestnej civilnej ochrany zostalo v dôsledku zemetrasenia bez dodávok elektrickej energie približne 15 000 ľudí. Okrem toho sú v postihnutých oblastiach problémy so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou. 

Dnešné otrasy sú zrejme ďalšími následnými záchvevmi po zemetrasení, ktoré zasiahlo centrálne oblasti Talianska v stredu. Spôsobilo rozsiahle materiálne škody, jeden človek pri ňom zomrel a niekoľko tisíc ľudí odvtedy prežíva v provizórnom ubytovaní.

V historickom mestečku Norcia, ktoré sa nachádza v blízkosti epicentra nových otrasov, sa zrútili dva kostoly, vrátane katedrály svätého Benedikta, uviedla ANSA. Zo stavby zo 14. storočia zostalo stáť iba priečelie. Zemetrasenie tiež poškodilo mestské hradby a kostol Panny Márie známy freskami z 15. storočia.

Epicentrum bolo podľa USGS vo vzdialenosti približne 68 kilometrov juhovýchodne od Perugie. Otrasy vyvolali medzi obyvateľmi značnú paniku, vydesení ľudia vybiehali do ulíc. Podľa agentúry ANSA boli záchvevy citeľné okrem iného v Ancone a vo Florencii, najmä vo vyšších poschodiach budov.

Taliansko zasiahlo ďalšie ničivé
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Viac o téme: ZemetraseniePerugia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu