Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Tisíce utečencov pred bránami Európy: Líbya je iba prestupnou stanicou. Mierime k vám!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Utečenecká kríza je vo svete stále jednou z najrozoberanejších a najproblematickejších tém. V Líbyi čaká v súčasnosti 235 000 utečencov, ktorí sa chcú dostať cez Stredozemné more do Talianska. Tieto informácie potvrdil splnomocnenec OSN pre Líbyu Martin Kobler.

Kobler opätovne apeluje na obnovenie právneho štátu v Líbyi. "Podľa mojich informácií je v Líbyi 235 000 migrantov, ktorí čakajú na príležitosť odísť do Talianka. A oni to urobia," uviedol v rozhovore pre taliansky denník. Práve politická nestabilita Líbye je vraj dôvodom, ktorý prispieva k rastu migračnej vlny z tejto severoafrickej krajiny.
 
Od zvrhnutia Muammara Kaddáfího sa Líbya v roku 2011 roztrieštila. Vytvorili sa tu dve vlády a dva parlamenty. To využili radikáli z organizácie Islamský štát, ktorí sa po tom, čo ovládli rozsiahle oblasti v Sýrii a v Iraku snažia dobyť ďalšie územia. Tento rok sa v Líbyi ujala úradu vláda národnej jednoty, ktorej ale minulý mesiac parlament neprejavil dôveru. 
 
Splnomocnenec OSN pre Líbyu Martin Kobler
Zobraziť galériu (2)
Splnomocnenec OSN pre Líbyu Martin Kobler  (Zdroj: Foto: Facebook/Martin Kobler )
Kobler priznal, že problém nie je iba v politickej nestabilite v Líbyi, ale aj v chudobe krajín, odkiaľ migranti do Líbye a následne ďalej do Európy prichádzajú. "Hovoril som so Senegalcami či s ľuďmi z Guiney – Bissau a všetci mi povedali, že utekajú, pretože doma nemajú čo jesť," dodal Kobler. 
 

 
 
Viac o téme: ProblémMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu