Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozí ďalší konflikt? Rozhodnutie OSN spôsobilo rozruch, strhne sa boj o zásoby ropy?

Vojnový pamätník v Argentíne. Zobraziť galériu (3)
Vojnový pamätník v Argentíne. (Zdroj: SITA/AP)

BUENOS AIRES - Vláda Falklandských ostrovov požiadala Britániu, aby jej objasnila právne dôsledky rozhodnutia panelu expertov OSN, podľa ktorého by sa toto britské súostrovie ocitlo uprostred argentínskych teritoriálnych vôd. Argentínske ministerstvo zahraničia označilo v pondelok toto vyjadrenie za kľúčové v spore o Falklandy, na ktoré si Argentína robí dlhodobo nárok. V regióne sa totiž nachádzajú obrovské zásoby ropy.

Najväčší omyl v živote Margaret Thatcher (†87): Ako ho vysvetlila pred vyšetrovateľmi!

Nedávne dobrozdanie komisie OSN pre hranice kontinentálneho šelfu, ktoré zatiaľ nie je konečné, by rozšírilo podmorské územie Argentíny o 35 percent vrátane oblasti okolo Falkland, ktoré sú britským zámorským územím s vnútornou samosprávou. Sama komisia ale vo svojej správe pripomenula, že spomínané územie zahŕňa predmet diplomatického sporu medzi Argentínou a Britániou.

Hovorkyňa britskej vlády v utorok uviedla, že zatiaľ nemá podrobnosti správy, ktorá sa vyjadrovala k žiadosti Argentíny z roku 2009 o rozšírení podmorského územia. Avšak výbor OSN je podľa nej len poradný a jeho odporúčania nie sú právne záväzné. Hovorkyňa tiež pripomenula, že obyvatelia Falkland sa pred tromi rokmi v referende vyslovili za zotrvanie pod britskou správou. "Veľmi jasne sa vyjadrili, že chcú zostať zámorským územím Spojeného kráľovstva a budeme aj naďalej podporovať ich právo rozhodovať o svojej budúcnosti," dodala.

Fotografie mŕtvych argentínskych vojakov.
Zobraziť galériu (3)
Fotografie mŕtvych argentínskych vojakov.  (Zdroj: SITA/AP)

"Je to historická príležitosť pre Argentínu, pretože sme urobili veľký krok vo vytýčení vonkajších hraníc nášho kontinentálneho šelfu," vyhlásila v pondelok argentínska ministerka zahraničia Susana Malcorraová. A dodala, že rozhodnutie potvrdzuje práva Argentíny nad zdrojmi v tejto oblasti.

Trojtisícové Falklandy, ktoré ležia v Atlantickom oceáne asi 500 kilometrov od pobrežia Argentíny, sú britské od roku 1833. Argentína si ale na ne robí nárok z titulu "dedičského práva" na španielske kolónie. Podľa londýnskeho dojednania z roku 1771 pripadli ostrovy Španielsku, ktoré ich ale nekolonizovalo.

Bývalý britský vojak stojí pri mínovom poli na Falklandských ostrovoch.
Zobraziť galériu (3)
Bývalý britský vojak stojí pri mínovom poli na Falklandských ostrovoch.  (Zdroj: SITA/AP)

V roku 1982 kvôli tomuto nehostinnému súostroviu, avšak so strategickou polohou a so zrejme bohatými náleziskami ropy, viedli Británia a Argentína dvojmesačnú vojnu, ktorá stála život 255 Britov a okolo 1000 Argentínčanov (vrátane asi 350 veteránov, ktorí neskôr spáchali samovraždu).

Viac o téme: BritániaArgentínaFalklandské ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu