Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľná cesta kráľovnej Alžbety II.: Na tróne je už 63 rokov, a pritom vôbec vládnuť nemala!

Britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (5)
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Za vlády britskej kráľovnej Alžbety II. sa vo Vatikáne vystriedalo sedem pápežov, rozšírila sa televízia, človek vstúpil na Mesiac, bol postavený a zbúraný Berlínsky múr. Panovníčka zažila 12 premiérov, podnikla stovky zámorských ciest, odpovedala na viac ako tri milióny listov. Od roku 2007 najstaršia korunovaná hlava na britskom tróne sa v stredu 9. septembra stane aj najdlhšie vládnucim monarchom Británie - vládne už 63 rokov a sedem mesiacov.

Život panovníčky jednej z najmocnejších krajín sveta odjakživa sprevádzal silný zmysel pre povinnosť. Je symbolom kontinuity britskej monarchie, za všetkých okolností si zachováva úsmev a záujem. A pritom pôvodne vôbec vládnuť nemala. Narodila sa 21. apríla 1926 ako Elisabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, najstaršia dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Alžbety, rodenej lady Bowesovej-Lyonovej. Jej otec bol až druhým v následníckej línii. V decembri 1936 však abdikoval jeho brat Edward VIII., aby sa mohol oženiť s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžbety bola razom následníčka trónu.

V detstve ju prezývali Lilibet. S mladšou sestrou Margaret boli vzdelávané doma. Po vypuknutí druhej svetovej vojny mladučká Alžbeta v roku 1940 predniesla prvý rozhlasový prejav k deťom celého sveta. Počas vojny pracovala v ženskej pomocnej službe.

V lete v roku 1951 jej otec, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI. vážne chorel. Umrel vo februári nasledujúceho roka, keď bola Alžbeta v Keni. Mala dvadsaťšesť rokov, manžela a dve deti, napriek tomu pôsobila ako krehké dievčatko, ktoré sotva unesie ťažkú ​​kráľovskú korunu. "Vyzerá ako dievčatko a stala sa kráľovnou," písal vtedy britský denník The Daily Telegraph. Korunováciu natáčala televízia, čo bola vtedy úplne prevratná novinka.

Ako mladá kráľovná navštívila Alžbeta II. desiatky britských kolónií. Potom sa z impéria stalo voľné spoločenstvo, neskôr stratila Británia aj vplyv v Európe. Potom prišla Margaret Thatcherová, liberálna revolúcia, privatizácia, vojna o Falklandy a vôbec posilnenie britského ducha.

Panovníčka nestála bokom - v roku 1982 napríklad vzdala poctu britským silám v kontroverznom vianočnom posolstve po vojne Británie s Argentínou o Falklandy. Pri všetkých povinnostiach bola aj matkou. Kráľovská rodina zažívala často búrlivé časy, okrem iného sa tri z Alžbetiných štyroch detí (Charles, Anna, Andrew a Edward) rozviedli. Zrejme najbolestnejší bol rozchod Charlesa s princeznou Dianou. List, ktorým kráľovná v decembri 1995 vyzvala manželov k rozvodu, patril údajne k jej najťažším štátnickým krokom. Pár sa rozviedol polroka nato.

Neuveriteľná cesta kráľovnej Alžbety
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Briti sa na Alžbetu II. a kráľovskú rodinu vôbec asi najviac hnevali začiatkom septembra 1997, po tragickej smrti Diany pri autonehode v Paríži. Kráľovská rodina bola na tradičnej dovolenke v Škótsku a dlho váhala s návratom do Londýna, hoci celá Británia kvôli Diane smútila. Nakoniec však prišli, vyjadrili ľútosť a usporiadali verejný pohreb. Až svadba Dianinho syna, princa Williama, s pôvabnou Kate Middletonovou v roku 2011 priniesla isté zmierenie a napomohla zlepšiť obraz monarchie v očiach poddaných.

"Vďačnosť, úcta a hrdosť. Tieto slová zhŕňajú môj vzťah k ľuďom tejto krajiny a celého spoločenstva," vyhlásila Alžbeta II. v prejave pri príležitosti zlatého jubilea. V roku 1997 tiež spustila prvú oficiálnu internetovú stránku monarchie. O desať rokov neskôr pribudol kanál na serveri YouTube, potom profily na sociálnych sieťach Twitter a Facebook.

Alžbeta II. má rada psy a kone, jazdí na vychádzky krajinou. Za svoj život odchovala viac ako 30 psov svojho najobľúbenejšieho plemena corgi. Stisk jej ruky je vraj prekvapivo pevný. V októbri 2008 navštívila britská kráľovná aj Slovensko. Pozrela si Bratislavu a Vysoké Tatry a stretla sa so slovenskými politikmi a športovcami. 

Neuveriteľná cesta kráľovnej Alžbety
Zobraziť galériu (5)

Neuveriteľná cesta kráľovnej Alžbety
Zobraziť galériu (5)

Neuveriteľná cesta kráľovnej Alžbety
Zobraziť galériu (5)

Vôbec najdlhšie vládnucim panovníkom vo svete je thajský kráľ Pchúmipnchon Adundét (Ráma IX.). Na trón zasadol 9. júna 1946. Narodil sa 5. decembra 1927, takže tento rok oslávi 88. narodeniny. 

 

Viac o téme: KráľovnáAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu