Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európa musí držať pokope: Čelíme ťažkým výzvam, tvrdí maďarský minister

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó

BUDAPEŠŤ - Európa čelí vážnym výzvam, na ktoré musí zareagovať posilnením svojej jednoty a ďalším rozširovaním sa. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil šéf gruzínskej diplomacie Michail Džanelidze po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom v Budapešti.

Gruzínsko podľa Džanelizeho stojí na strane Európy, je pripravené prispieť k jej bezpečnosti a je stále jej spoľahlivým partnerom v dodávkach energií. "Gruzínsko je európskou krajinou vo východnej časti Európy," zdôraznil. Podľa maďarského ministra sú európske bezpečnostné výzvy ďalším dôvodom na rozšírenie Európskej únie i Severoatlantickej aliancie. "Spojenectvá a priateľstvá treba posilniť a nie je možné zneisťovať priateľov," povedal Szijjártó.

Ďalej pripomenul, že Maďarsko aj doposiaľ podporovalo integráciu Gruzínska do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie. "Je to aj záujmom EÚ a NATO," dodal. V prípade integrácie do EÚ je Gruzínsko pripravené na bezvízový styk, ktorý by mohol vstúpiť do platnosti ešte v prvom polroku tohto roka. "To by dodalo impulz programu Východného partnerstva, ktorý sa v uplynulom období vyvíjal veľmi zdržanlivo," podčiarkol Szijjártó, ktorý vyjadril názor, že Gruzínsko by malo dostať na varšavskom summite NATO pozvanie do akčného programu aliancie, ktorý je predsieňou členstva.

Viac o téme: Péter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu