Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska vyzval na prepustenie Savčenkovej: Jej statočnosť nás nemôže nechať ľahostajnými

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vyzval na prepustenie pilotky a poslankyne ukrajinského parlamentu Nade Savčenkovej. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

„Už viac ako 600 dní je poslankyňa ukrajinského parlamentu Naďa Savčenková zadržiavaná v ruskom väzení. Bola unesená z územia Ukrajiny a vystavená súdnemu procesu v rozpore s medzinárodným právom, zásadami ochrany ľudských práv a princípmi humanity. Jej zadržiavanie Ruskom je navyše v rozpore so záväzkami plynúcimi z Minských dohôd, ktorých cieľom je mierové riešenie konfliktu na východnej Ukrajine," uviedla slovenská hlava štátu vo svojom vyhlásení.

Nadija Savčenková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Naďa Savčenková bojuje podľa Kisku o svoju slobodu. Jej zdravotný stav sa zhoršuje a v týchto dňoch bojuje aj o svoj život. "Jej osobná statočnosť a vzopretie sa nespravodlivosti nás nemôže nechať ľahostajnými," dodal prezident. Zároveň je presvedčený o tom, že Naďa Savčenková má byť bez ďalších prieťahov prepustená na slobodu, aby sa mohla vrátiť na Ukrajinu, ku svojej rodine a k svojim blízkym. 

"Príbeh Nade Savčenkovej je viac ako len jedným smutným ľudským osudom s možným tragickým koncom. Je dôkazom, ako veľmi konflikty, deštruktívne mocenské ambície a hrubé porušovanie základných dohôd zaisťujúcich mier medzi štátmi spôsobujú nenapraviteľné škody a veľké utrpenie. A že ich obeťou sú nevinní ľudia," dodal prezident Kiska vo svojom vyhlásení. 

Savčenková je v ruskej vyšetrovacej väzbe od júla 2014, pretože je obvinená z vraždy dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny. Obvinená je aj z ďalších pokusov o vraždu a nezákonného prekročenia hranice s Ruskom. Ukrajinka svoju vinu odmieta a tvrdí, že do Ruska bola zavlečená násilím. Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Súd svoj verdikt vynesie na pojednávaní, ktoré sa bude konať 21. a 22. marca. Kyjevská vláda ako aj Západ považujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu. 

Savčenková vyhlásila 17. decembra 2015 hladovku, ktorú 4. marca sprísnila, keď na protest proti neudeleniu záverečného slova na súde oznámila, že prestáva prijímať aj vodu a pristupuje tak k suchej hladovke. Vo štvrtok však oznámila, že suchú hladovku prerušuje do vynesenia rozsudku vo svojom 

Na prepustenie Savčenkovej, ktorá je na Ukrajine považovaná za hrdinku, vyzvala aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini. "Toto už nie je len právna alebo politická záležitosť. Teraz je to aj otázka súcitu a ľudskosti. Jej zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje a máme obavy z dramatických následkov," uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku vo vyhlásení, ktoré zverejnila v stredu večer.

Viac o téme: Andrej KiskaNaďa Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu