Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajinskej pilotke to súd zrátal: Savčenková si vypočula tento nepríjemný verdikt!

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Súd v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti uznal dnes ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú za vinnú zo smrti dvojice ruských novinárov televízie VGTRK a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie.

Sudca v zdôvodnení uviedol, že Savčenková "spáchala vraždu na základe predbežnej dohody so skupinou ľudí", pričom motívom konania bola nenávisť a nepriateľstvo. Agentúra RIA Novosti uviedla, že po konštatovaní sudcu, že Savčenková je vinná, sa pokračovalo v čítaní rozsudku.

Obžaloba počas procesu tvrdila, že Savčenková ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla 17. júna 2014 mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka Savčenková akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo ju zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. 

V súvislosti s týmito obvineniami prokuratúra pre Savčenkovú žiada 23 rokov odňatia slobody. Ako informovala RIA Novosti, na dnešnom súdnom pojednávaní sa zúčastnilo aj viacero diplomatov z EÚ a USA. Prítomná bola aj samotná Savčenková, ktorá ku konci súdneho procesu vyhlásila protestnú hladovku.

Viac o téme: Nadija Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu