Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najhoršia lyžiarska tragédia za posledných 5 rokov: Lavína strhla 17 dovolenkujúcich Čechov

Foto z miesta nešťastia Zobraziť galériu (2)
Foto z miesta nešťastia (Zdroj: Twitter/Alexander Blum)

VIEDEŇ/PRAHA - Rozsiahla lavína dnes v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku zasypala 17 lyžiarov, ktorí podľa všetkého pochádzali z Českej republiky, najmenej päť z nich nešťastie neprežilo. Povedala to tirolská polícia, podľa ktorej je so stanovením národnosti nutné počkať na formálnu identifikáciu.

České ministerstvo zahraničia predpokladá, že obete tragédie sú s najväčšou pravdepodobnosťou Česi. Ak sa to potvrdí, bude to najväčšia tragédia českých lyžiarov v zahraničí za posledných viac ako päť rokov. Skialpinisti boli podľa médií pred hrozbou lavín osobne varovaní.

„Domnievame sa, že to sú Česi, musí sa to ešte formálne potvrdiť,“ povedala hovorkyňa tirolskej polície Marlies Zoglauerová. Hovorca českého ministerstva zahraničia Irena Valentová oznámila, že so stopercentnou istotou určí národnosť a totožnosť obetí až policajné zložky na mieste nešťastia.

List Tiroler Tageszeitung uviedol, že lavína zasiahla dve skupiny českých skialpinistov, ktorí v počte 17 ľudí stúpali z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2019 metrov na takzvaný Geier, horu vo výške 2 800 metrov nad morom. Tamojší terén je vraj náchylný k lavínam, pretože svahy majú sklon okolo 30 stupňov.

Niektorí sa zo snehu vyhrabali

Niekoľkými ľuďom sa zo snehového závalu podarilo za pomoci vlastných síl dostať, ďalších zachránila horská služba. Podľa dostupných informácií boli zranení najmenej traja ľudia. Rakúske médiá však upozorňujú, že stále nie je jasné, či sa záchranárom podarilo všetkých zasypaných vyslobodiť.

Nešťastie sa stalo vo Wattenbergu v Tuxských Alpách východne od Innsbrucku. Lavína sa uvoľnila o 12.30 a bola dva kilometre široká a až päť metrov vysoká, uviedla polícia. Udialo sa to v mieste, ktoré je vyhradené pre výcvik rakúskych vojakov. Pokiaľ tu vojsko necvičia, je oblasť voľne prístupná, uviedla APA.

Česi situáciu ignorovali

V oblasti panuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo, o ktorom boli Česi podľa miestneho hoteliéra osobne aj informácií na chatovej nástenke informovaní. Podobnú informáciu zverejnila aj rakúska stanica ORF. „Celkovo bola úplne nebezpečná situácia, ktorú Česi, bohužiaľ ignorovali,“ uviedol reportér ORF.

Do hľadania lyžiarov sa zapojili záchranári z niekoľkých stredísk s pátracími psami. Na miesto bolo vyslaných asi päť helikoptér, okrem iného aj jedna vojenská. V Tirolsku panuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Do 14.00 SEČ horská služba v tejto rakúskej spolkovej krajine zaznamenala deväť snehových zosuvov. Portál unsertirol24.com uviedol, že pri nich boli zachytení snehovou masou traja ľudia, všetci vyviazli s ľahkými zraneniami.

Lavínu mohli spustiť sami

Podľa vyšetrovateľov lavína zasypala celú skupinu. Všetci jej členovia boli občanmi ČR, ktorí boli v Tirolsku na lyžovačke, uviedla agentúra DPA. Podľa Antona Nigga, majiteľa chaty, kde bola česká výprava ubytovaná, v skupine bolo 15 mužov a dve ženy. Uviedol, že každý deň v chate na nástenku dáva aktuálnu predpoveď o lavínovom nebezpečenstve a s každým lyžiarom hovorí o možnom nebezpečenstve. Riziko pádu lavín v Tuxských Alpách bolo dnes vysoké: platil tretí z piatich stupňov varovania. Česká skupina sa navyše pohybovala v „absolútne rizikovej zóne,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii v Innsbrucku Martin Waldhart z horskej záchrannej služby. Podľa DPA miesto, kde dnes padla lavína, slúži rakúskej armáde na výcvik, ale chodia tam aj skupiny lyžiarov.

Agentúra DPA okrem toho informovala, že vyšetrovatelia skúmajú, či lavínu nespustili samotní českí lyžiari. Na pád lavíny upozornil záchranárov iný lyžiar, ktorý situáciu sledoval z diaľky. Do  hľadania lyžiarov sa zapojili záchranári z niekoľkých lyžiarskych stredísk aj s pátracími psami. Na miesto nešťastia bolo vyslaných aj päť vrtuľníkov vrátane jedného vojenského. 

...

 

Viac o téme: LavínaTirolskoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu