Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na skupinu Československí vojaci v zálohe: Sleduje ich aj Bezpečnostná informačná služba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Poradca náčelníka generálneho štábu Ludvík Cimburek varuje pred skupinou Československí vojaci v zálohe. Zástupcovia tohto proruského spolku, ktorí sa označujú za priaznivcov prezidenta Miloša Zemana, považujú NATO za zločineckú organizáciu a českých politikov za nepriateľov. Podľa Cimburka sa ich sympatizanti dostávajú do hľadáčika tajných služieb. V budúcnosti tak preto môžu mať napríklad ťažkosti, ak by stáli o zamestnanie v armáde alebo u polície, povedal Cimburek.

Československí vojaci v zálohe vo svojich vyhláseniach napríklad uvádzajú, že chcú zabrániť vojne, ktorú sa snaží NATO rozpútať, českú ústavu označujú za "zámerne nedokonalú" alebo uvádza, že "zastupiteľská pseudo-demokracia" ohrozuje slobodu a nezávislosť. Na Facebooku má ich skupina takmer 6000 priaznivcov.

Vystupujú tiež proti migrácii a Zemana označujú za jediného politika, ktorý sa správa ako "občan ČR" a vlastenec. Na jeho podporu jeden z členov, bývalý vojenský lekár Marek Obrtel zvoláva vojakov, ktorí by boli ochotní v súvislosti s migračnou vlnou "plniť úlohy podľa zadania prezidenta republiky".

"Je trápne, že podplukovník českej armády, hoci v zálohe, nepozná zákony krajiny, v ktorej žije. Hraničný dozor je úlohou polície," poznamenal Cimburek. V prípade, že by policajné sily nestačili, musí podľa neho vláda rozhodnúť o nasadení vojakov na plnenie policajných úloh. Tí potom nosia pásku s nápisom polícia, majú právomoci ako policajti a sú pod policajným velením.

Podľa Cimburka sú ľudia, ktorí sa na Facebooku k spolku prihlásia, "potenciálnymi adeptmi na spoluprácu pre nepriateľské tajné služby", ktoré na českom území pôsobia. "Osobne nepochybujem o tom, že tomuto spolku venuje pozornosť aj BIS (Bezpečnostná informačná služba) a VZ (Vojenské spravodajstvo)," povedal Cimburek.

Taká pozornosť českých tajných služieb môže mať podľa neho nepríjemné následky predovšetkým pre mladých ľudí, ktorí tiahnu k armáde. "Ak po nejakej dobe zistia, že spolok okolo podplukovníka Obrtela nie je nič pre nich a budú chcieť vstúpiť do českej armády, môže sa im stať, že budú mať problémy s bezpečnostnou previerkou," podotkol.

Záujemcovia o prácu vojaka i o vstup do aktívnych záloh podľa neho musia podpísať čestné vyhlásenie, že nepodporujú hnutie, ktoré hlási nenávisť proti inej skupine obyvateľov. "A českí politici určite sú skupinou obyvateľov," poznamenal Cimburek s odkazom na úvodnú webovú stránku spolku, na ktoré sa uvádza, že "nepriatelia nie sú ruskí vojaci, ale naši politici". Napríklad jeden z členov spolku, bývalý vojak Martin Melioris a "veliteľ" jednej z časti spolku v Českej televízii povedal, že ak ich vláda donúti bojovať pod vlajkou NATO, bude sa najprv "strieľať v Strakovej akadémii a v Parlamente".

"Všetko by mohlo byť úsmevné, ale len do okamihu, až niekoho z mladších priaznivcov spolku prestanú baviť branné dni v prírode, táranie cez Facebook, rozhodne sa vziať veci do svojich rúk a vykoná niečo, na čo sa bude vzťahovať trestný zákonník," dodal Cimburek, ktorý je veliteľ roty aktívnych záloh 601. skupiny špeciálnych síl z Prostějova a náčelníkovi generálneho štábu Josefovi Bečvářovi radí predovšetkým v otázke aktívnych záloh.

Zástupcovia Československých vojakov v zálohe sa napríklad zúčastnili utorkovej demonštrácie na podporu Zemana. Z akcie odchádzali vojenským krokom zoradení vo dvojstupe za českou vlajkou. Ich kritici v tejto súvislosti poukázali na podobnosť s fašistickými a nacistickými polovojenskými jednotkami z Talianska alebo Nemecka 20. a 30. rokov minulého storočia.

Hovorca Jiří Ovčáček zdôraznil, že Zeman je pre členstvo Česka v NATO a v EÚ. K ponuke spolku na stráženie hraníc proti migrácii Ovčáček povedal, že bezpečnosť krajiny je záležitosťou polície a armády a každý sa v prípade záujmu môže prihlásiť do oficiálnych armádnych záloh.

Viac o téme: Ludvík CimburekČeskoslovenskí vojaci v zálohe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu