Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hnusné praktiky pri masových demonštráciách v Prahe: Televízia odhalila krutú pravdu!

Dôchodcovia dostali za podporu Zemana symbolickú odmenu. Zobraziť galériu (2)
Dôchodcovia dostali za podporu Zemana symbolickú odmenu. (Zdroj: CT)

PRAHA - Pred 26 rokmi študenti na Albertove iniciovali začiatok nežnej revolúcie. Súčasní vysokoškoláci chceli 17. novembra zapáliť sviečky a položiť kvety k pamätnej tabuli, ktorá tieto udalosti pripomína, avšak nemohli. Na mieste mal prehovoriť český prezident Miloš Zeman a kvôli bezpečnostným opatreniam polícia oblasť uzavrela a ochranka do lokality pustila len niekoľko osôb. Ako sa však ukázalo v reportáži Českej televízie, skandujúcich priaznivcov priviezli do Prahy autobusmi a všetko zaváňalo praktikami šmejdov.

Český prezident chváli kroky Roberta Fica: Za toto mu zajtra zablahoželám!

Dôchodcov tentokrát nenalákali na predražené hrnce, posteľnú bielizeň či antialergické paplóny, ale na prehliadku priestorov Pražského hradu, kam sa bežný smrteľník zvyčajne nedostane, a navyše bolo pre nich pripravené malé občerstvenie. Relácia Reportéri ČT zverejnila, ako sa takýto zájazd organizoval, jej novinárovi sa totiž podario naň prilásiť a prepašovať do autobusu aj skrytú kameru.

Na plagátoch povylepovaných po obci Osvětimany, z ktorej "paradoxne" pochádza kancelár prezidenta Vratislav Mynář, svietila veľká fotografia hlavy štátu s heslom Ať žije Zeman a textom, aby záujemcovia prišli podporiť svojho politického obľúbenca na Albertov, kde zároveň môžu vyjadriť aj svoj názor na ilegálnu imigráciu. Pod týmto všetkým sa ľudia dozvedeli, že vlastne majú zároveň možnosť prezrieť si Pražský hrad a dostanú k tomu chlebíčky a nejaké to pitie.

Hnusné praktiky pri masových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: CT)

V autobuse nenechal starosta obce Otakar Berka nič na náhodu a účastníkom vysvetlil, aký bude program. "Určite dobre viete, že idete na manifestáciu poriadanú pri príležitosti výročia 17. novembra a zároveň, ako ste si dobre prečítali a premysleli, tam idete podporiť nášho prezidenta," znelo uvítanie starostu. "Po demonštrácii sa presunieme späť do autobusu a ide sa na Hrad, čo určite dobre viete, kde bude, predpokladám, veľmi pekná a zaujímavá prehliadka hradných priestorov, i takých, kde sa normálne nesprevádza. Vrátane nejakého občerstvenia, ktoré nám nachystá kancelár," navnadil osadenstvo Berka.

Keď sa reportér ČT telefonicky informoval v prezidentskej kancelárii na možnosť prehliadky reprezentačných priestorov, bolo mu povedané, že tieto sú verejnosti neprístupné. Účastníci zájazdu si ich však pozrieť mohli a dokonca zadarmo. "Tieto materiálne výhody, ako je napríklad volebný guláš, alebo symbolické výhody, ako je možnosť navštívenia priestorov Pražského hradu, sú samozrejme silným popudom. Niekomu z Prahy, zo strednej vrstvy sa to možno zdá smiešne, ale uvedomme si, že rad dôchodcov kvôli obedu zadarmo, je ochotný ísť s autobusom na nejakú akciu, kde im potom vnútia nejaké staré zbytočné krámy. Myslím si, že tá analógia tu funguje úplne perfektne," vyjadril sa marketingový expert.

Zábery zo Zemanovho prejavu v Albertove. Pod pódiom stoja priaznivci.

Kameraman ČT zaznamenal aj to, ako starosta Otakar Berka priniesol do autobusu transparenty a potom v Albertove ich polícia pustila prednostne pred tribúnu, na ktorej rečnil Miloš Zeman. Namiesto sklamaných študentov sa tak na priestranstvo dostali iba ľudia z umelo vykonštruovanej akcie. Organizátori pravdepodobne chceli zabezpečiť, aby prezident neutrpel rovnaké fiasko ako v roku 2014, kedy ho demonštranti počastovali vajíčkami a nadávkami. Po "dobre odvedenej práci" kolektív zase nastúpil do autobusu, s ktorým sa dostal až do hradných garáží, a to bez akejkoľvek bezpečnostnej prehliadky. Rovnako ho kontrole nepodrobili ani pri vstupe do reprezentačných priestorov. Na záberoch vidno, ako sa ľudia fotia usadení v historických kreslách, čo je absolútne proti predpisom.

Napokon na nich v salóniku čakalo pohostenie pozostávajúce z vína, kávy, chlebíčkov, slaných pochutín a zákuskov. Osobne im prišiel poďakovať aj Vratislav Mynář. Pri otázke reportérov, kto to všetko organizoval a platil, starosta tvrdil, že on bol účastníkom ako súkromná osoba a za všetkým je miestna organizácia SPO v Uherském Hradišti. Jej predsedkyňa Hana Petrželková tvrdila, že dva zájazdy autobusov do Prahy zorganizovala taktiež ako súkromná osoba, ktorú však touto úlohou poveril 1. miestopredseda strany SPO v Zlíne. Napokon sa nitky dostali až k samotnému kancelárovi Mynářovi. Organizácia Transparency International v ČR tak hovorí o nakupovaní vplyvu a zneužívaní verejných zdrojov.

Zeman mal priaznivcov aj pri megademonštrácii Čechov proti utečencom a islamu.

Viac o téme: Miloš ZemanVratislav Mynář
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu