Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO V Prahe zasahujú ťažkoodenci, agresívni Česi skandujú: Nechceme tu utečencov ani islam!

Vlastizrada!, skandujú davy Čechov Zobraziť galériu (2)
Vlastizrada!, skandujú davy Čechov (Zdroj: Tip čitateľa)

PRAHA – Účastníci protiimigračnej demonštrácie Za našu kultúru a bezpečnú zem sú na Úrade vlády. Organizátori už akciu oficiálne ukončili, stovky ľudí ale pred budovou zostávajú. Aktuálne zasahujú ťažkoodenci s políciou, ktorí rozdelili dav na dve časti. Zhruba 12 ľudí policajti zaistili, najmä kvôli použitiu pyrotechniky a zahaleným tváram.

Ľudia skandujú napríklad "Demisiu, demisiu" alebo "Nič než národ". Ozývajú sa hlasné výbuchy delobuchov. Podľa spravodajcu ČTK sú niektorí jedinci agresívni.

Pred úrad vlády dorazili dva riadne nahlásené pochody. Podľa policajného hovorcu celkom zhruba 5000 ľudí. Na mieste boli pred vchodom do úradu kovové zátarasy, ktoré sú tam bežné. Niektorí účastníci ich ale rozobrali. "Obaja organizátori pochodov akciu oficiálne ukončili, účastníci tak mali povinnosť sa zo zákona rozísť," povedal hovorca českej polície. Podľa neho väčšina demonštrujúcich naozaj odišla, na mieste ale zostala zhruba tisícka ľudí. "Magistrátny úradník ich opakovane vyzýval k rozchodu, výzvy ale neposlúchli. Úradníci preto požiadali políciu, aby zakročila," podotkol hovorca.

Policajti účastníkov znovu opakovane vyzývali k odchodu, čo sa nestalo. Ťažkoodencami preto dav vytlačili do bezpečného priestoru. Rozdelili ho na dve časti, jednu vytlačili k Čechovmu mostu, druhú smerom k Malostranskému námestiu.

Demonštrácia začala popoludní na Václavskom námestí, podľa polície sa na nej zišlo asi 4000 ľudí. Väčšina sa potom vydala najprv k námestiu Republiky a tam sa pripojila k približne 300 ľuďom z demonštrácie organizovanej Národnou demokraciou. Pri Staromestskom námestí potom zdržali sprievod konflikty s políciou.

Na Klárove sa spojil s asi 50 účastníkmi demonštrácie projektu Československo, ktorý nesúhlasí s riadením štátu a vyzval vládu k demisii. Hovoril k nim niekdajší predseda republikánov Miroslav Sládek. Ľudia pri pochode k Úradu vlády skandovali heslá ako "Islam tu nechceme", "Čechy Čechom" a prizerajúci vyzývali k spoluúčasti pokrikom "Česi, poďte s nami". Na Václavskom námestí mali mnohí z účastníkov zelené karty s nápisom Stojíme za svojím prezidentom. S prejavom vystúpil napríklad predseda hnutia Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura. Pri jeho prejave ľudia požadovali volaním demisiu vlády.

Protest pred pražským Úradom vlády

"Vláda Českej republiky označuje za extrémistov tých, čo chcú obhajovať záujmy svojich občanov," povedal Okamura. "Extrémisti však nie sme my, extrémisti sú českí europoslanci, čo hlasovali za migračné kvóty," dodal.

Na proteste sa zúčastnil aj Zeman

V pražskej mestskej časti Albertov sa dnes popoludní zišlo okolo dvetisíc ľudí, ktorí sa tam zúčastnili na demonštrácii zvolanej Blokom proti islamu. K prítomným sa prihovoril český prezident Miloš Zeman. V prejave okrem iného spomenul utečencov a svojich kritikov označil za "revúce stádo".

Prezident Zeman začal svoj prejav výzvou k minúte ticha za obete útokov v Paríži. Hlava štátu si ďalej pripomenula udalosti z rokov 1939 a 1989. "Tento národ si zaslúži, aby si vládol sám a aby mu nikto z vonka nediktoval, čo má a nemá robiť," dodal. Zeman uviedol, že český národ nie je xenofóbny. Pripomenul, že v Česku žije mnoho cudzincov, s ktorými nie sú problémy, pretože zastávajú rovnakú kultúru. 

VIDEO V Prahe zasahujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrovali aj priaznivci utečencov, Zemanovi niesli červené trenírky

Sprievod niekoľkých stoviek priaznivcov utečencov a kritikov prezidenta prišiel po akcii na Václavskom námestí k Pražskému hradu za skandovania "Kaviareň je tu". Miloš Zeman označuje ako Pražskú kaviareň všetkých svojich kritikov. Podľa organizátorov akcie Zemanove kroky odporujú záujmom ľudí v Česku.

Ľudia zo sprievodu sa zúčastnili popoludňajšieho Stretnutia ľudí dobrej vôle, kde sa zišli účastníci niekoľkých dnešných zhromaždení. Boli medzi nimi napríklad ľudia, ktorí na happeningu na Národnej triede odovzdávali karty s menami možných budúcich prezidentov alebo účastníci akcie na podporu utečencov Táto krajina patrí všetkým - Refugees welcome.

Účastníci sprievodu v čele niesli veľké červené trenírky, odkazujúc na akciu performerov zo skupiny Ztohoven, ktorí nad Hrad zavesili miesto štandarty ako symbol Zemana práve obrie trenírky. Pred Hradom dnes chceli ľudia prezidentovi podľa organizátorov pripomenúť, že existuje ústava a "Česko nie je jeho". Skandovaním "previerka" pripomínali napríklad, že hradný kancelár Vratislav Mynář neuspel so žiadosťou o bezpečnostnú previerku, ale napriek tomu zostal vo funkcii.

Podľa usporiadateľov stretnutia je nutné problémy s migráciou riešiť s ľudskosťou a porozumením. Alfou a omegou je ale vyriešenie konfliktu v Sýrii aj inde, uviedli organizátori vo vyhlásení. Sami chcú prispieť k upokojeniu napätia v spoločnosti a pomôcť ľuďom v núdzi. 

Politikom sa nepáčilo, že polícia nepustila študentov na Albertov

Niekoľko českých politikov sa ohradilo proti tomu, že ochranka dnes dopoludnia zastavila študentov, ktorí chceli zapáliť sviečku pri pamätnej doske na Albertove. Študentov ochranka nepustila, pretože sa na mieste konala akcia Bloku proti islamu a očakával sa príchod prezidenta Miloša Zemana. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po incidente uviedol, že ho situácia mrzí, polícia vraj ale musí udržiavať bezpečnosť. Europoslanci za KDU-ČSL Pavel Svoboda a Jiří Pospíšil postup polície odsúdili, rovnako ako predseda ODS Petr Fiala.

Česi vyšli kvôli Francúzsku do ulíc

Podujatie zorganizovalo hnutie Blok proti islamu "na podporu názorov prezidenta republiky na imigráciu a islam". Zeman dlhodobo kritizuje utečencov utekajúcich pred islamskými radikálmi, dodali Novinky. 

V Prahe sa dnes na námestí Mieru konala tiež opozičná demonštrácia. Na manifestácii s názvom Táto zem patrí všetkým sa podľa odhadov zišli tisíce priaznivcov otvorenej spoločnosti volajúcich okrem iného po tolerantnom prístupe k migrantom. 

Po 14.00 h sa aktivisti z námestia Mieru vydali na Albertov, kde demonštrovali podporovatelia Bloku proti islamu. V prístupe im však zabránili rozmiestnení tažkoodenci a obe skupiny držali od seba vo vzdialenosti približne 100 metrov. 

Účastníci oboch skupín sa zhruba okolo 15.00 h paralelne presunuli smerom na Václavské námestie, kde sa dopoludnia pod Národným múzeom konalo zhromaždenie niekoľkých tisícok ľudí v rámci protestu nazvanom Za našu kultúru a bezpečnú zem. Na tomto podujatí, rovnako zameranom na podporu prezdienta Zemana, vystúpili okrem iných rečníkov i Tomio Okamura či spevák Aleš Brychta. 

Viac o téme: IslamUtečenciMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu