Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historický moment: Tony Blair konečne priznal, že môže za vojnu v Iraku a rozmach Islamského štátu

Blair v rozhovore pre CNN Zobraziť galériu (2)
Blair v rozhovore pre CNN (Zdroj: youtube/cnn)

LONDÝN - Trvalo mu to dvanásť rokov, no bývalý britský premiér Tony Blair sa nakoniec predsa len ospravedlnil za vojnu v Iraku a za to, že čiastočne môže za vzostup Islamského štátu. Uviedol to v rozhovore pre televíziu CNN.

Mimoriadne vyznanie učinil Blair po tom, ako sa dlhé roky odmietal ospravedlniť za konflikt, pod ktorý sa podpísal krvavým písmom. Jeho "mea culpa" zaznelo v interview, v ktorom porozprával o pekle spôsobené jeho a Bushovým rozhodnutím poraziť Saddáma Husajna. 

Niekdajší britský predseda vlády opakovane oľutoval svoje správanie a priznal, že invázia do Iraku boja "vojnovým zločinom". Na otázku moderátora Fareeda Zakariho, či bola vojna v Iraku chybou, odpovedal: "Ospravedlňujem sa za to, že som nemal správne informácie od spravodajskej služby. Taktiež sa ospravedňujem za niektoré chyby v plánovaní a určite sa ospravedlňujem za to, že sme vtedy nechápali, čo sa stane po odstránení vtedajšieho irackého režimu." Po tom, ako novinár skonštatoval, že vojna v Iraku bola hlavnou príčinou vzostupu Islamského štátu, Blair odvetil: "Je na tom niečo pravdy. Samozrejme, nemožno povedať, že tí z nás, ktorí odstránili Saddáma v roku 2003, nenesú žiadnu zodpovednosť za situáciu v roku 2015." Zakari v rozhovore Blaira obvinil, že svojmu spojencovi, americkému prezidentovi Georgovi Bushovi mladšiemu, slúžil ako "ako taký pudlík". 

Historický moment: Tony Blair
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Blairovo priznanie prichádza týždeň po tom, ako týždenník Mail on Sunday zverejnil článok, ktorý po prvýkrát odhaľuje, že Blair a Bush rok pred inváziou uzatvorili "dohodu v krvi". V brífingovej správe z roku 2002, ktorej autorom je bývalý americký minister zahraničia Colin Powell, sa píše, že obaja politici sa tajne dohodli na konflikte v Iraku, hoci svojim voličom a kolegom v parlamente tvrdil, že sa hľadá diplomatické riešenie. Blair v televízii úprimne požiadal o odpustenie za svoje hrubé chyby, ktorých dôsledkom je do týchto dní trvajúci krvavý chaos v regióne. 

Blairove slová o irackej vojne sú v ostrom kontraste s jeho opakovanými odmietnutiami zodpovednosti za konflikt a jeho dlhodobých dôsledkov. V roku 2004 povedal poslancom: "Nebudem sa ospravedlňovať za konflikt. Verím, že to bolo správne." Nakoniec sa proti nemu postavil aj jeden z Blairových najvernejších ministrov, Lord Blunkett. "Tony nebol schopný povedať, čo sa bude diať, keď bojové operácie skončia. Jednoducho sa rozhodol veriť Cheneymu a Rumsfeldovi (viceprezident USA v Bushovej administratíve a bývalý minister obrany, pozn. red.). S odstupom času teraz vieme, že vplyvom ich konania došlo k demontáži celej irackej vlády a infraštruktúry, čo viedlo k rozpadu akekoľvek formy fungujúcej vlády a vytvoreniu úplného vákua. Teroristi tak mali voľnú cestu, aby sa mohli infiltrovať do Iraku. Nesnažím sa teraz zo seba spraviť obetného baránka, všetci nesieme podiel viny na tom, že sme klamali," vyhlásil Blunkett pre Mail on Sunday. 

 

Putin prezradil, prečo došlo k rozpadu Sovietskeho zväzu: Bola to katastrofa a tragédia

Blair ako majster mediálnej manipulácie si určite musel byť vedomý toho, že raz príde čas, kedy bude musieť vyjsť s pravdou von. Teraz, keď už nemôže poprieť veľké chyby v úsudku, ktorých sa dopustil pri rozhodovaní o vojne v Iraku, sa radšej dobrovoľne priznal sám, ako keby ho mal k tomu niekto prinútiť. Aké dôsledky to pre neho bude mať, ukáže čas. 

Viac o téme: PriznanieTony BlairGeorge BushVojna v Iraku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu