Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tony Blair prehovoril o boji s Daeš: Toto je recept na víťazstvo!

Tony Blair
Tony Blair (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bývalý britský premiér Tony Blair dnes povedal, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) môže byť porazená len v pozemnej vojne a za účasti vojenských síl Západu. Informovala o tom agentúra AP.

Blair ďalej uviedol, že len samotné nálety militantov z IS nepremôžu. „Budete musieť proti nim viesť riadnu pozemnú vojnu,“ povedal. Dodal, že dôležitú podpornú úlohu by v nej mali zohrať práve britské, americké a ďalšie západné vojská.    

„Ozbrojené sily Ameriky, Británie, Francúzska a ďalších veľkých krajín majú ako skúsenosti, tak aj potenciál,“ uviedol dnes politik v rámci diskusie o otázkach zahraničných vecí, ktorá sa dnes konala v Londýne. Blair vyzdvihol, že je potrebné zamyslieť sa nad tým, aký je cieľ západných vojsk. „Je našim cieľom poraziť tohto nepriateľa (IS) ? Moja odpoveď je áno,“ dodal. 

Blairove rozhodnutie pripojiť sa v roku 2003 k invázii vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha v Iraku ostáva v dodnes Británii spornou otázkou. Podľa AP je pravdepodobné, že si Blair za toto rozhodnutie vyslúži kritiku aj v dlhoočakávanej správe o vojne v Iraku a jej následkoch, ktorá má byť zverejnená v júli. 

Blair trval na stanovisku, že jeho vláda urobila správne, keď sa rozhodla zosadiť vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna. Pripustil však, že v rámci vojenskej invázie sa urobili chyby a podcenili sa podľa neho „destabilizačné sily“, ktoré sa v Iraku po Husajnovom zosadení objavili.  

Viac o téme: Tony BlairDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu