Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Deň po zostrelení ruského bombardéru Tureckom: Diplomatická prestrelka sa začala

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že zostrelenie ruskej stíhačky SU-24 raketou vypálenou z tureckej F-16 by mohlo mať za následok zrušenie spoločných projektov.

Medvedev vyhlásil, že incident podkopal dlhoročné dobré vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, a to aj v ekonomike a humanitárnej oblasti. Uviedol, že túto škodu bude ťažké napraviť, a varoval, že jej priamym dôsledkom môže byť vypovedanie celého radu významných spoločných projektov a strata postavenia tureckých firiem na ruskom trhu. Ako pripomenul Interfax, Rusko už predtým avizovalo prerušenie vojenských kontaktov s Tureckom.

Ruský premiér v súvislosti s utorkovým incidentom poukázal aj na vyostrenie vzťahov medzi Ruskom a NATO, ktoré sa však podľa neho nedá ospravedlniť nijakými záujmami vrátane ochrany štátnych hraníc.

Napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom vyvolalo zostrelenie ruského bombardéra SU-24, ktorý sa podieľal na misii v Sýrii. Turecké lietadlo F-16 zostrelilo ruský stroj počas letu nad územím Sýrie, tvrdí Moskva. Lietadlo dopadlo na sýrske územie, do oblasti vzdialenej štyri kilometre od hranice s Tureckom. 

Deň po zostrelení ruského
Zobraziť galériu (3)

Ankara však informovala, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16. Rusko, naopak, prišlo s verziou, že to turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď zostrelila ruské bojové lietadlo.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v utorok označil raketový útok na ruskú stíhačku za "ranu do chrbta, zasadenú spolupáchateľmi teroristov", a upozornil, že tento incident bude mať vážne dôsledky na rusko-turecké vzťahy. V súvislosti s utorkovým incidentom ruská agentúra na podporu cestového ruchu (Rosturizm) odporučila cestovným kanceláriám, aby pozastavili predaj leteniek do Turecka.

Podľa agentúry Interfax niektoré cestovné kancelárie zvažujú, že zrušia zájazdy do Turecka, kam vypravia len prázdne lietadlá, aby do vlasti doviezli dovolenkujúcich ruských turistov.

Deň po zostrelení ruského
Zobraziť galériu (3)

Obama a Erdogan hovorili o zostrelenom ruskom lietadle, potrebe znížiť napätie

Americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovorili v utorok telefonicky o potrebe znížiť napätie s Ruskom po tom, ako turecké sily zostrelili pri hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo. Oznámil to Biely dom.

Obama vyjadril "podporu USA a NATO pre právo Turecka brániť svoju zvrchovanosť", uviedol Biely dom. "Lídri sa zhodli na dôležitosti deeskalovať situáciu a usilovať sa o opatrenia zamerané na zaistenie, že k takýmto incidentom znova nedôjde," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

 Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

Druhý z ruských pilotov katapultovaných po zostrele bol zachránený

 Jedného z dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali po utorkovom zostrelení svojho lietadla nad turecko-sýrskou hranicou, zachránili sýrski vojaci. Francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 to dnes povedal ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov. Druhý pilot bol zastrelený zo zeme, keď zostupoval padákom. Orlov vyhlásil, že Sýrčania nájdeného pilota vezú na ruskú základňu v Sýrii.

 "Jeden člen posádky bol zranený paľbou pri zoskoku padákom a na zemi ho islamisti brutálne zabili. Druhému sa podarilo uniknúť a podľa poslednej informácie ho našli sýrski vojaci a mal by byť na ceste na ruskú leteckú základňu," vyhlásil Orlov.

Rusko odovzdalo nótu tureckému veľvyslancovi, pripravuje vraj odvetu

Ruské ministerstvo zahraničia si povolalo tureckého veľvyslanca , aby mu tlmočilo ostrý protest proti utorkovému zostreleniu ruského lietadla nad sýrsko - tureckou hranicou. Premiér Dmitrij Medvedev varoval, že incident môže viesť k zastaveniu celého radu významných spoločných projektov a k zhoršeniu pozície tureckej produkcie na ruskom trhu .

Rusko posilní obranu svojich lietadiel v Sýrii systémom S-400

Ruská armáda umiestni na leteckej základni v Sýrii moderný protilietadlový raketový systém S - 400. Na schôdzi vedenia ministerstva obrany to dnes v Moskve oznámil šéf rezortu Sergej Šojgu. Rusko využíva neďaleko sýrskej Latákíje leteckú základňu Hmímím, odkiaľ štartujú ruské stroje k náletom na ciele v Sýrii.  

Šojgu s oznámením prišiel po utorkovom zostrelení ruského lietadla tureckou armádou nad sýrsko - tureckou hranicou. Rakety S - 400 patria k najmodernejším zbraniam ruských ozbrojených síl, vo výzbroji sú od roku 2007. Ich operačný dosah je až 400 kilometrov, zasiahnuť môžu aj rýchlo letiace bojové lietadlá vo výške až 30 kilometrov. Systém môže likvidovať okrem leteckých síl protivníka aj balistické rakety a strely s plochou dráhou letu .

Erdogan: Turecko nestojí o eskaláciu, hájí iba svoju bezpečnost

Turecko si neželá eskaláciu napätia po zostrelení ruského lietadla, obhajovalo len svoju vlastnú bezpečnosť a "práva našich bratov" v Sýrii. Vyhlásil to dnes v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Viac o téme: RuskoTureckoMoskvaDmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu