Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečný manéver na oblohe: Najprv USA vystrašili Rusi, teraz prišli čínske stíhačky

Stíhačka JH-7.
Stíhačka JH-7. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Koncom mája tohto roka sa ruská stíhačka takmer zrazila s pozorovacím americkým lietadlom v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. Podobný incident sa odohral aj minulý týždeň a včera o ňom informoval Pentagón. Tentokrát išlo o nebezpečný manéver čínskych stíhačiek v blízkosti prieskumného stroja Spojených štátov.

Tri metre delili svet od najväčšieho vojenského konfliktu: Stret stíhačiek v Čiernom mori

Hovorca Pentagónu Peter Cook uviedol, že americké lietadlo RC-135 zaznamenalo 15. septembra problém s dvomi čínskymi stíhačkami približne 80 míľ na východ od čínskeho polostrova Shandong nad Žltým morom.

Podľa Cooka sa lietadlá nedostali do kolízie, ale posádka amerického stroja hlásila, že manéver jednej z čínskych stíhačiek sa zdal byť nebezpečný. Denník The Wall Steet Journal neskôr informoval, že dve čínske stíhačky JH-7 sa približíili k RC-135, zatiaľ čo americké lietadlo vykonávalo rutinnú hliadku v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Stalo sa tak iba pár dní pred tým, ako sa čínsky prezident Si Ťin-pching odobral na štátnu návštevu Spojených štátov. Peking o konfrontácii verejne neinformoval. Išlo však o prvé nepriateľské náznaky od augusta 2014, kedy čínsky pilot obťažoval niekoľko amerických hliadkujúcich lietadiel. Toto obťažovanie prestalo až po tom, čo americké ministerstvo predložilo oficiálnu sťažnosť.

Podľa Billa Urbana, ďalšieho hovorcu Pentógu, by však dlhé obdobie medzi týmito incidentmi, ako aj jeho samotná povaha, mohli naznačovať, že ide o ojedinelý čin.

The Wall Street Journal uviedol, že tak, ako bola medzi Činou a Spojenými štámi uzatvorená dohoda o porozumení, pokiaľ ide o námorné stretnutia v medzinárodných vodách, mohlo by počas návštevy čínskeho prezidenta vo Washingtone dôjsť aj k prijatiu ďalšieho memoranda o stretoch vo vzduchu. Zabránilo by sa tým provokačným akciám či nedorozumeniam.

Čínsky prezident pricestoval na prvú návštevu USA

Čínsky prezident a šéf vládnucej komunistickej strany Si Ťin-pching pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu Spojených štátov. Lietadlo s čínskou delegáciou pristálo v utorok neďaleko mesta Seattle v štáte Washington na západnom pobreží USA, kde Si Ťin-pching strávi prvú časť svojho pobytu v USA, uviedla agentúra AP.

Po príchode absolvoval čínsky líder stretnutie s guvernérmi piatich amerických štátov, z ktorého vzišla dohoda o spolupráci v oblasti obnoviteľných a čistých zdrojov energie. V prvý deň návštevy sa okrem iného zúčastní na večeri za účasti predstaviteľov súčasných aj bývalých predstaviteľov americkej vlády. Medzi prominentnými hosťami má byť aj spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates či niekdajší šéf americkej diplomacie Henry Kissinger.

V stredu má Si Ťin-pching navštíviť veľký výrobný závod firmy Boeing, ako aj hlavné sídlo spoločnosti Microsoft v oblasti Seattlu. Vo štvrtok sa čínsky prezident presunie na východné pobrežie USA, kde v piatok absolvuje oficiálnu večeru vo washingtonskom Bielom dome.

Viac o téme: StíhačkaUSAČínaŽlté more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu