Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nočná tragédia v Česku: Po výbuchu v bani traja mŕtvi

Baňa Darkov
Baňa Darkov (Zdroj: YouTube)

KARVINÁ - Pri výbuchu metánu v uhoľnej bani Darkov spoločnosti OKD v Karvinsku zomreli traja zamestnanci. Ďalší dvaja baníci sú zranení, z toho jeden má veľmi vážne popáleniny. Povedali to hovorca OKD Marek Síbrt a hovorca krajskej záchrannej služby Lukáš Humpl. Nešťastie sa stalo vo štvrtok o 23:30 pri razení banskej chodby. Príčiny prešetruje komisia odborníkov a polícia, dodal Síbrt. Mŕtvi mali podľa servera iDnes.cz 32, 38 a 39 rokov.

Podľa Humpla má jeden zo zranených baníkov rozsiahle popáleniny na viac ako polovici tela, záchranári ho previezli vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice v Ostrave. Druhý zranený je podľa Humpla v starostlivosti lekárov banskej služby, ide pravdepodobne o ľahšie zranenia. Podľa serveru iDnes má zlomené predlaktie a spodnú časť nohy.
 
Na miesto nešťastia boli okamžite povolaní záchranári Hlavnej banskej záchrannej stanice. Riaditeľ Banského závodu 1 Boleslav Kowalczyk vyjadril sústrasť rodinám i blízkym zosnulých zamestnancov.
 
Posledné nešťastie v prevádzkach spoločnosti OKD sa stalo vlani v novembri. Pri otrase v bani Karviná zomreli traja ľudia a deväť baníkov sa zranilo. Pred týmto nešťastím v prevádzkach OKD vlani zomrelo päť ľudí, z toho jeden v bani Darkov.
 
V februári zomrel šesťdesiatročný zamestnanec v areáli úpravne uhlia bane ČSM, našli ho mŕtveho pod vrstvou uhlia v jednom z naložených vagónov. V marci zahynul štyridsaťdvaročný baník pri závale v bani Karviná. Na povrchovom pracovisku bane Darkov v Karvinej zomrel v apríli štyridsaťjedenročný zamestnanec pri výmene lana banského zariadenia. Štyridsaťšesťročný baník zahynul v máji v podzemí bane Karviná v Orlovej, pri manipulácii s bremenom bol pritlačený k nakladaču. V auguste zahynul v podzemí bane ČSM v Karvinsku štyridsaťšesťročný baník.
Viac o téme: VýbuchMetánKarvináDarkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu