Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severná Kórea „privítala“ amerického ministra obrany: Odpálila dve rakety!

Ash Carter s japonským predsedom vlády Shinzom Abem
Ash Carter s japonským predsedom vlády Shinzom Abem (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG – Severná Kórea tento týždeň odpálila zo svojho západného pobrežia ďalšie dve rakety krátkeho doletu. Stalo sa tak krátko pred tým, než do oblasti pricestoval na oficiálnu návštevu nový americký minister obrany Ash Carter.

Šéf Pentagonu dnes označil odpálenie striel za čerstvý dôkaz toho, ako nebezpečná je situácia na Kórejskom polostrove. Juhokórejské ministerstvo obrany upresnilo, že KĽDR testovala svoje rakety zem-vzduch v utorok. Skúška nasledovala po piatkovom odpálení štyroch severokórejských striel, ktorým Pchjongjang odpovedal na ďalšie zo spoločných vojenských manévrov Južnej Kórey a USA, pripomenula agentúra Reuters.

Americký minister obrany Carter priletel v utorok popoludní na návštevu Japonska, odkiaľ dnes pokračoval do Južnej Kórey. V Soule má byť predmetom jeho rokovania s miestnymi činiteľmi tiež reakcia na rastúcu raketovú a jadrovú hrozbu zo strany KĽDR. "Je to pripomienka, ako napätá situácia je na Kórejskom polostrove. To je tiež dôvod, prečo tam letím," povedal Carter novinárom na leteckej základni Jokota v Japonsku krátko pred cestou do Južnej Kórey. "Bolo to uvítacie posolstvo. Cítim sa polichotený. Som vo funkcii šesť týždňov a hneď dve strely, to je dobrá bilancia," dodal žartom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu