Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útok afganského vojaka na jednotku NATO si vyžiadal jednu obeť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL – Afganský vojak dnes na východe Afganistanu zaútočil na jednotku vojakov NATO, ktorí ho v odvetnej paľbe usmrtili. Spojenecká koalícia neskôr informovala, že obeťou sa stal aj jeden príslušník síl NATO.

Vyhlásenie aliancie sa podľa agentúry Reuters nezmieňuje o štátnej príslušnosti obete, ale podľa afganských policajných zdrojov boli do prestrelky zapletení americkí vojaci. Incident sa odohral v blízkosti sídla guvernéra provincie v meste Džalalabád na východe krajiny bezprostredne po schôdzke miestnych vodcov s predstaviteľom veľvyslanectva USA.

Podľa policajného veliteľa začal afganský vojak strieľať do zahraničných kolegov hneď po odchode predstaviteľa ambasády. Vojaci paľbu opätovali, pričom afganského útočníka zastrelili. Motív jeho činu nie je známy.

Americké veľvyslanectvo v Kábule prestrelku potvrdilo s tým, že žiaden z amerických vojakov neprišiel o život. Nemenovaný afganský úradník sa však podľa agentúry DPA vyjadril, že pri prestrelke boli zranení traja zahraniční vojaci. Podľa agentúry AP zranenia utrpeli štyria americkí vojaci, ktorých previezli do nemocnice. Tlmočník amerických jednotiek, ktorý bol očitým svedkom incidentu, pre AP nepotvrdil smrť amerického vojaka.

Podľa agentúry AP ide od januára o druhý prípad paľby do vlastných radov. Pri podobnom incidente, ktorý sa odohral 29. januára, zahynuli traja americkí vojaci. Afganský prezident Ašraf Ghaní koncom marca požiadal prezidenta USA Baracka Obamu o spomalenie sťahovania amerických vojakov z krajiny, ktoré by sa malo ukončiť koncom roku 2017. Argumentoval tým, že afganské bezpečnostné sily čelia s príchodom jari drsnej sezóne bojov a súčasne sa boria s militantmi Islamského štátu, ktorí chcú v Afganistane verbovať nové sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu