Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izrael úspešne testoval protiraketový systém, ktorý vyvíja v spolupráci s USA

Dávidov prak
Dávidov prak (Zdroj: SITA)

JERUZALEM – Nový izraelský protiraketový systém Dávidov prak, ktorý vyvíja Izrael v spolupráci so Spojenými štátmi, úspešne prešiel pokročilými skúškami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelský rezort obrany.

Testovanie pripravovaného obranného systému prebehlo minulý týždeň a tento utorok, keď mali vyjednávači svetových veľmocí na rokovaniach s Iránom dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom.

"Na Blízkom východe niet času nazvyš," uviedol pre agentúru Reuters vysokopostavený predstaviteľ izraelského rezortu obrany. Podľa agentúry Reuters Izrael vidí okrem potenciálneho jadrového konfliktu s Iránom hrozbu aj zo strany Sýrie a Libanonu, kde Irán podporuje šiitské vojenské a politické hnutie Hizballáh.

Protiraketový systém Dávidov prak, označovaný v hebrejčine aj ako "kúzelná palička", spoločne vyrábajú izraelská štátna firma Rafael Advanced Defence Systems a americká spoločnosť Raytheon. Navrhnutý je tak, aby dokázal zostreliť rakety s doletom do 100 do 200 kilometrov, lietadlá alebo nízko letiace strely. Vyplní tak medzeru medzi už funkčnými systémami Železná kupola (určený je na zachytenie rakiet krátkeho doletu) a Šíp, zameraného na balistické rakety. Izrael predpokladá, že Dávidov prak bude funkčný v roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu