Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Elita sveta zostala ako obarená: Po výroku Putinovej pravej ruky zavládlo ticho v celej sále!

Šuvalov (v strede) s Putinom Zobraziť galériu (4)
Šuvalov (v strede) s Putinom (Zdroj: Foto: SITA, Twitter)

DAVOS - Rusko krízu prežije a ruský ľud sa svojho vodcu Putina nikdy nevzdá. Radšej budeme hladovať, odkazuje Západu podpredseda vlády Igor Šuvalov. Na Rusko tvrdo dopadajú sankcie a klesajúce ceny ropy. Preto ich lídri začínajú čoraz viac používať tvrdú rétoriku. Najnovšie ju predviedol na Svetovom ekonomickom fóre podpredseda vlády Igor Šuvalov. Z jeho slov išlo odhodlanie a strach zároveň. Najviac publikum šokoval výrokom, ktorý naznačoval to, ako dopadne každý, kto bude chcieť liberalizovať Rusko.

Pred pár dňami sa konala vo švajčiarskom Davose stretávka najmocnejších politických a ekonomických elít. Svetové ekonomické fórum sa koná každoročne a tento rok nechýbali ani Rusi. Ich delegácia dorazila veľmi sebavedomá. Svedčia o tom Šuvalove slová. Podľa neho Západ útočí na Rusko, ale to sa nemieni vzdať.

"Poučte sa z histórie - Rusko sa nikdy nevzdá svojho lídra. Utiahneme si opasky, budeme menej jesť, vydržíme všetko, ale keď nás budú ohrozovať zo zahraničia, budeme jednotní ako nikdy predtým," prehlásil Šuvalov v piatok. Jeho slová si poznačil reportér britského Telegraphu.

Podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov
Zobraziť galériu (4)
Podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov  (Zdroj: Foto: SITA, Twitter)

Rozpor medzi Západom a Ruskom sa netýka len Ukrajiny. "Konflikt vypukol na Ukrajine, ale mohol kdekoľvek. Západ nám chce rozkazovať a nejedná s nami ako s rovnocennými. Káže nám len ticho čušať v kúte. Ľudia nevinia z krízy Putina, pretože vedia, že ide útok proti nemu."

Súčasná ekonomická kríza v Rusku sa podľa neho ešte zhorší a bude trvať dlhšie než predchádzajúca hospodárska kríza z rokov 2008 a 2009. Zároveň dodal, že Rusko bude musieť zmierniť dôsledky krízy reformami a ochranou finančného systému, pretože sankcie ich tvrdo zasiahli.

Elita sveta zostala ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA, Twitter)

Preto sa Rusi obracajú o finančnú pomoc na Čínu. Šuvalov sa tiež zmienil o prejave Baracka Obamu, ktorý prehlásil, že Rusko je izolované. Vraj boli z toho v Kremli v šoku. Rusko má v zahraničí dlh v hodnote 650 miliárd dolárov a iba 10 miliárd bude musieť splatiťvza mesiac. Situáciu zhoršil pád rubľa, pretože sa dlh predražil.

Ruský politik prekvapoval svojimi výrokmi aj naďalej. Honba za slobodou zruinovala Sovietsky zväz. Jeho prejav sa zmenil v tirádu, keď zaútočil na Gorbačova a obvinil ho z destabilizácie Ruska. "Slobodu, ktorú sa nám pokúšajú vnútiť, je sloboda médií, ktoré môžu urážať koho chcú, hádzať všetkým špinu do tváre, to nie je sloboda," povedal Šuvalov.

Elita sveta zostala ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA, Twitter)

Na záver pripomenul, čo sa stalo s Katarínou Veľkou, ktorá sa snažila liberalizovať ruský režim v 18. storočí. "Jasne jej bolo povedané, keď s tým neprestane, bude zavraždená". Následne zostalo v miestnosti úplné ticho.

Európski diplomati sa už zaoberajú možnosťou odstrihnúť Rusko od západných platobných systémov. To by priviedlo Rusko na kolená a veľmi zhoršilo vzťahy medzi Moskvou a Západom. "Veľvyslanci v Moskve a Washingtone by na druhý deň išli domov. Ocitli by sme sa na pokraji vojny. Bola by to veľmi hraničná situácia, ktorá by išla ďaleko za hranu bánk a finančného trhu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu