Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový kráľ Saudov a strategický spojenec USA: Podpora al-Káidy a žold pre džihádistov!

Obama s kráľom Salmanom. Zobraziť galériu (3)
Obama s kráľom Salmanom. (Zdroj: SITA)

RIJÁD – Nový kráľ Saudskej Arábie má poriadne za ušami! A to iba včera si s ním americký prezident Obama potriasal ruky na znak dobrého priateľstva. Kráľ Salman v minulosti sponzoroval moslimských teroristov a džihádistov. Jeho napojenie na radikálov ide ešte ďalej, nitky vedú až k samému Usama bin Ládinovi!

Kráľ Salman (79) nastúpil na trón po zosnulom Abdalláhovi a ujal sa kormidla ropnej islamskej monarchie. Iba včera ho navštívil Barack Obama, aby mu potriasol rukou na znak budúcej spolupráce. Možno ani on nevedel, akú má nový vládca Saudov kontroverznú minulosť. Ako vyšlo najavo z posledných informácií, je toho naozaj dosť.

Salman, bývalý starosta Rijádu, dozeral na financovanie mudžahedínov či svätých islamských bojovníkov v Afganistane v 80-tych rokoch bojujúcich proti Sovietom. Podporoval taktiež bosnianskych moslimov na Balkáne v 90-tych rokoch. Taktiež mal na starosti utužovanie vzťahov medzi spojeneckými fundamentalistami, ktorí bojovali v zahraničí, píše David Weinberg z Foreign Policy.

Nový kráľ Saudov a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube, Wikipedia, Foreign Policy)

Bývalý dôstojník CIA Bruce Riedel tvrdí, že Salman úzko spolupracoval s wahábistickým klerikálnym establišmentom. Ďalší agent CIA sa nechal počuť, že v 80-tych rokoch do Afganistanu prúdila pomoc mudžahedínom vo výške 20 až 25 miliónov dolárov každý mesiac. Ba čo viac, autor Rachel Bronson v knihe o spojenectve Saudov a USA spomína, ako Salman pomáhal rekrutovať bojovníkov pre Abdula Sayyafa, mentora Usamu bin Ládina a Khalida Mohammeda, ktorý zosnoval útoky na dvojičky z 11. septembra.

Všetko to mal realizovať cez Komisiu pre pomoc Bosne a Hercegovine so skratkou SHC. Pre moslimov z Bosny v 90-tych rokoch vyzbieral až vyše 600 miliónov dolárov, napriek americkému embargu pre týchto bojovníkov. Keď mu Američania prepadli kanceláriu v Sarajeve, odkiaľ zbieral financie, našli tam teroristické materiály ako fotky cieľov al-Káidy, falošné odznaky amerického ministerstva zahraničia či mapu vládnych budov vo Washingtone.

Nový kráľ Saudov a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Salmana usvedčil z pomáhania teroristom aj dezertér al-Káidy, ktorý vypovedal pred OSN. Podľa neho „výrazne sa angažoval v operáciach al-Káidy v Bosne“. Proti novému kráľovi sa situácia obrátila, keď sa džihádisti vracali z bojísk domov a namierili svoj hnev proti Saudskej Arábii.

Američania už chceli zatvoriť saudské „humanitárne fondy“, ale Saudi sa bránili, že ide o protiislamské akcie. Salman dozeral tiež na komisiu, v ktorej sedel kontroverzný Aidh Abdullah al-Qarni. Ten prehlásil ohľadom izraelsko-arabského konfliktu, že „musia byť podrezávané hrdlá a rozbíjané lebky. Toto je cesta k víťazstvu“. Salman má blízko aj k ďalšiemu klerikálnemu radikálovi.

Volá sa Saleh al-Maghamsi a toto sú jeho slová z roku 2012. „Bin Ládin má viac cti a svätosti v očiach Alaha,“ za to, že je moslim ako „židia, kresťania, odpadlíci či ateisti“. Maghamsi je tiež poradca dvoch synov Salmana. Pre lídrov Západu je otázka, ako budú pristupovať k novému vládcovi Saudskej Arábie. Mnohí dúfali, že nastolí reformnejší kurz ako jeho predchodca. No podľa jeho minulosti to tak vôbec nemusí byť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu