Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zažije Európa ďalší šok? Obavy sa naplnili, voľby v Grécku vyhrala radikálna Syriza!

Parlamentné voľby v Grécku vyhrala ľavicová strana Syriza. Jej lídrom je Alexis Tsipras. Zobraziť galériu (7)
Parlamentné voľby v Grécku vyhrala ľavicová strana Syriza. Jej lídrom je Alexis Tsipras. (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Prvé oficiálne výsledky potvrdili dnes večer presvedčivé víťazstvo ľavicovej strany Syriza v predčasných parlamentných voľbách. Stále však nie je jasné, či strana, presadzujúca zrušenie časti úsporných opatrení a odpustenie zahraničných dlhov Grécka, získa väčšinu kresiel v parlamente. Voľby pravdepodobne budú začiatkom nového kurzu v gréckej politike, ktorý môže v krajnom prípade znamenať vystúpenie krajiny z eurozóny a šok pre medzinárodné finančné trhy.

Podľa prvých prognóz gréckeho ministerstva vnútra získala Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) 36,5 percenta hlasov, čo predstavuje 150 kresiel v 300 člennom parlamente. Vzhľadom na polpercentnú štatistickú odchýlku však konečný počet kresiel pre Syrizu môže byť v rozmedzí 149 až 151 hlasov.

Na druhom mieste podľa ministerstva skončila Nová demokracia (ND) premiéra Antonisa Samarasa, ktorú podporilo 27,7 percenta voličov. ND by mala mať 76 poslancov. Na vzdialenom treťom mieste skončila extrémne pravicová strana Zlatý úsvit so ziskom 6,3 percenta hlasov a 17 poslancami.

Celkovo by sa do gréckeho parlamentu malo dostať sedem politických subjektov. Medzi nimi podľa oficiálnych prognóz nebude novozaložená strana expremiéra Jorgosa Papandreua, ktorá zrejme nedosiahne trojpercentnú hranicu zvoliteľnosti.

Ak Syriza nezíska absolútnu väčšinu parlamentných kresiel potrebnú na samostatné vládnutie, bude mať tri dni na zostavenie koaličnej vlády. V opačnom prípade hrozia Grécku nové voľby. Zatiaľ však nie je jasné, ktorá strana by bola ochotná ísť do koalície so Syrizou.

V prípade, že Syriza vytvorí novú vládu, jej líder Alexis Tsipras (40) sa stane najmladším premiérom v histórii Grécka.

Šéf Syrizy Alexis Tsipras má dôvod na úsmev.
Zobraziť galériu (7)
Šéf Syrizy Alexis Tsipras má dôvod na úsmev.  (Zdroj: SITA)

Od výsledkov predčasných volieb závisí pokračovanie úsporného kurzu v tejto vysoko zadlženej krajine. Líder strany Syriza Alexis Tsipras chce zrušiť časť úsporných opatrení a presadiť u zahraničných veriteľov odpustenie dlhov. Vystúpenie Grécka z eurozóny by v tom prípade už nebolo vylúčené. Okrem toho by úspech Syrizy mohol podľa pozorovateľov povzbudiť podobné hnutia v Španielsku a Portugalsku.

Zažije Európa ďalší šok?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zažije Európa ďalší šok?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Víťaz volieb Tsipras ohlásil koniec úspornej politky

Líder gréckej ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras v nedeľu večer vyhlásil, že jej víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách znamená koniec úspornej politiky a poníženia. Pravidelné a často napäté dlhové kontroly krajiny sú podľa neho vecou minulosti, informovala agentúra AP.

"Písali sme dnes históriu," povedal Tsipras pred tisícami radujúcich sa stúpencov v centre Atén. Súčasne však signalizoval pripravenosť rokovať o "spravodlivom a uskutočniteľnom" riešení problému veľkých dlhov Grécka.

"Od zajtra sa začína tvrdá práca," citovala ho agentúra DPA. Tsipras označil za ciele vyrovnaný rozpočet a vlastný program konsolidácie.

Premiér Samaras priznal porážku vo voľbách

Odchádzajúci grécky premiér Antonis Samaras priznal porážku svojej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) v dnešných voľbách a gratuloval lídrovi ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu.

Samaras vo večernom vystúpení uviedol, že rešpektuje rozhodnutie gréckych voličov. Zdôraznil, že jeho vláda prevzala v roku 2012 Grécko v čase, keď bolo "na pokraji katastrofy", položila však základy rastu a definitívneho ukončenia finančnej krízy. Preto odovzdá novej vláde krajinu, ktorá má najhoršie za sebou, informovala agentúra AP.

"Gréci prehovorili a my všetci rešpektujeme ich rozhodnutie. Mám čisté svedomie," vyhlásil Samaras. "Nová demokracia bude naďalej pripravená zohrávať rozhodujúcu úlohu pri budúcom vývoji ako garant európskeho kurzu krajiny," citovala ho agentúra Reuters.

Vzostup Syrizy v Grécku

V prvých parlamentných voľbách, na ktorých sa Syriza zúčastnila, získala v marci 2004 len 3,3 percenta hlasov a šesť kresiel v parlamente. V septembri 2007 si polepšila na päť percent hlasov a 14 parlamentných kresiel a o dva roky nato jej voliči dali 4,6 percenta hlasov, čo stačilo na 13 mandátov v parlamente.

Obrovský vzostup jej priniesol stále hlbší prepad Grécka do ekonomickej krízy. Kritikou tvrdých úsporných opatrení, vedúcich k vysokej nezamestnanosti a citeľnému zníženiu platov, si Syriza vo voľbách v máji 2012 vyslúžila 16,8 percenta hlasov (len o dva percentuálne body menej ako víťazná ND) a 52 kresiel v parlamente. Tsipras dostal od prezidenta ponuku na zostavenie vlády, čo sa mu ale nepodarilo. Koalíciu s pravicovými stranami odmietol.

Ako víťazná strana chce Syriza hlavne prehodnotiť podmienky splácania gréckeho dlhu (o zmiernenie dlhovej záťaže usiluje i súčasná vláda). To ale medzi investormi vyvoláva obavy, najmä preto, že konkrétne kroky strany Syriza nie sú úplne jasné. Ide totiž o zoskupenie politikov od umiernene ľavicových až po radikálne ľavicových. Tiež ekonómovia, ktorých si Tsipras vybral, sú síce uznávaní odborníci, ale väčšinou akademici bez praxe a s odlišnými víziami; sú medzi nimi aj priaznivci trhovej ekonomiky, niektorí chcú odpísať až polovicu gréckeho dlhu, iní by radi videli Grécko mimo eurozóny, čo ale Tsipras odmieta.

Zažije Európa ďalší šok?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Čo Syriza plánuje?

Alexis Tsipras pred voľbami prehlásil, že má na dosiahnutie dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) čas do konca júla. Aténam sa stále nepodarilo prejsť poslednou revíziou záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára. Niektorí predstavitelia eurozóny už naznačili, že grécka vláda bude pravdepodobne nútená požiadať o jeho predĺženie, aby získala zvyšných 1,8 miliardy eur. Grécke dlhopisy je Európska centrálna banka pripravená kupovať najskôr v júli, a to pod podmienkou, že Atény dovtedy úspešne prejdú poslednou revíziiou.

Tsipras tiež sľúbil, že v prípade volebného víťazstva jeho politická formácia neprikročí k zdaneniu bankových vkladov. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur. Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľstva.

Príbliži sa Grécko k bankrotu?

Víťazstvo Syrizy v predčasných parlamentných voľbách bude podľa hlavného ekonóma spoločnosti Deloitte Davida Marka znamenať z ekonomického pohľadu zhoršenie. Krajina by sa mohla opäť priblížiť k bankrotu.

Ak by Syriza získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu, mohla by uskutočniť svoje predvolebné sľuby a ustúpiť od úsporných opatrení, ktorými podmienili medzinárodné inštitúcie pôžičky na záchranu gréckej ekonomiky. Grécko by sa tak mohlo opäť priblížiť k štátnemu bankrotu.

"Ďalším krokom by mohlo byť vystúpenie z eurozóny aj samotnej EÚ. Gréckom by sa navyše mohli inšpirovať ďalšie členské štáty, ktoré majú výhrady k úspornej politike EÚ diktovanej Nemeckom," povedal ČTK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu