Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americká hanba po 13 rokoch bojov: Taliban tvrdí, že porazil USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Povstalci z afganského radikálneho hnutia Taliban v pondelok vyhlásili "porážku" jednotiek USA a ich spojencov v 13-ročnej vojne. Vyhlásili to deň po oficiálnom stiahnutí sa bojovej misie z Afganistanu. Medzinárodné jednotky ISAF na čele s NATO opustili Afganistan a nahradila ich podporná misia, ktorá bude mať najmä výcvikovú funkciu afganskej armády a polície.

"Jednotky ISAF stiahol svoju vlajku v atmosfére neúspechu a sklamania bez toho, aby dosiahli niečo dôležité a opodstatnené," uviedol v pondelok v stanovisku hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd.

Nasledujúce dva roky zostane v krajine 13 000 zahraničných vojakov, väčšinou Američanov, ktorí budú pomáhať afganským bezpečnostným silám bojovať proti povstalcom. Tí tento rok zabili rekordný počet Afgancov. Hlavnou úlohou afganského prezidenta Ašrafa Gháního je zabezpečiť kontrolu vlády nad krajinou a zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu bezpečnosti. 
Taliban na druhej strane ohlásil obnovenie svojho "tvrdého režimu" v krajine, keďže "demoralizované jednotky budované Američanmi budú ustavične čeliť porážkam tak, ako ich učitelia"

Od začiatku roka zvýšil Taliban smrteľné útoky v krajine, pri ktorých zomrelo takmer 3200 afganských civilistov a 4600 afganských vojakov a policajtov. Od roku 2001 zomrelo v Afganistane takmer 3500 zahraničných vojakov vrátane 2200 Američanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu