Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Tieto zvery vystrieľali 132 detí: Psychopati v plnej zbroji pózujú pre propagandu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

PEŠAVÁR - Taliban zverejnil fotku útočníkov, ktorí zavraždili 132 detí v pakistanskej škole v Pešaváre. Radikáli naďalej stoja za tým, že útok bol oprávnený, keďže armáda vraždí ich rodiny a deti. Väčšina bojovníkov má pochádzať z Indie. Radikálni islamisti si vykoledovali odvetu zo strany armády. Tá ich iba dnes zabila 32.

Taliban zverejnil fotky útočníkov, ktorí pred dvomi dňami vystrieľali školu so 132 deťmi v Pešaváre. Útok radikálov absolútne nemrzí, podľa nich bol oprávnený. Bola to odveta za útoky pakistanskej armády, ktorá zabíja rodiny a deti príslušníkov moslimských radikálov.

Toto sú vrahovia 148 ľudí
Zobraziť galériu (2)
Toto sú vrahovia 148 ľudí  (Zdroj: Twitter)

Pakistanská armáda zintenzívnila ofenzívu voči islamským militantom na severozápade krajiny. Pakistanské letectvo v ostatných dňoch zaútočilo na 20 pozícií militantov v kmeňovej oblasti Chajbar, ležiacej neďaleko Pešávaru, dejiska utorkového útoku. Pozemné jednotky zase postúpili hlbšie do horského údolia Tirah neďaleko hraníc s Afganistanom, ktoré je baštou viacerých militantných skupín napojených na al-Káidu.

Na Twitteri koluje fotka, kde útočníkov identifikovali
Zobraziť galériu (2)
Na Twitteri koluje fotka, kde útočníkov identifikovali  (Zdroj: Twitter)

Počas najnovších leteckých i pozemných operácií z  prišlo o život najmenej 57 povstalcov. V samotnom Pešávare, kde v utorok a stredu pochovávali obete útoku, sa už život postupne vracia do normálu. V hlavnom meste Islamabad začali politickí a vojenskí predstavitelia diskutovať o novom pláne boja proti terorizmu.

Zabili 32 militantov

Pakistanská armáda následne dnes zabila pri útoku v odľahlom údolí pri hraniciach s Afganistanom 32 militantov a 27 ďalších počas iných náletov a pozemných zrážok. Ozbrojené sily to oznámili v piatok, štyri dni po krvavej masakre Talibanu na škole v Pešávare. Útok sa odohral počas noci v severozápadnom údolí Tiráh v oblasti Chajbár, jednej z hlavných pašovacích trás militantov medzi Pakistanom a Afganistanom. "Bezpečnostné sily zaútočili na prechádzajúcu skupinu. Utekajúci teroristi nechali za sebou telá svojich spolubojovníkov," uviedla armáda v stanovisku.

Armádna ofenzíva proti pakistanskému Talibanu prebieha v Chajbáre ako aj regióne Severný Vazíristan, ktorý tiež hraničí s Afganistanom. Tempo operácií sa však vystupňovalo po tom, čo samovražední útočníci z hnutia v utorok zabili 132 školákov, deväť učiteľov a jedného vojaka v armádou prevádzkovanej škole v severozápadnom meste Pešávar. Išlo o najtragickejšiu akciu militantov v Pakistane vôbec. Zábery vystrašených detí a tried zaliatych krvou vyvolali v krajine veľkú vlnu odporu a vláda prisľúbila tvrdý postup voči povstalcom. Zároveň odvolala moratórium na trest smrti.

Afganský Taliban útoky odsúdil

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban odsudzuje utorňajší útok spriaznenej skupiny na školu v pakistanskom Pešávare, kde podľa posledných údajov zahynulo najmenej 132 študentov a deväť pracovníkov. Podľa vyhlásenia hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida je "úmyselné zabíjanie nevinných ľudí, detí a žien proti základom islamu a toto kritérium musí mať na pamäti každá islamská strana a vláda".

Pakistanské hnutie tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré sa hlási k utorňajšej masakre, je samostatnou organizáciou, s afganským Talibanom ho však spája snaha zosadiť vládu vo svojej krajine a založiť islamský štát. Hovorca pakistanskej skupiny označil útok ozbrojencov na armádnu školu za odpoveď na operácie vojska proti "rodinám a deťom" fundamentalistov. Väčšina zabitých študentov bola vo veku od 12 do 16 rokov. Pakistanský premiér Naváz Šaríf označil útok za "národnú tragédiu" a vláda vyhlásila od stredy trojdňový štátny smútok. Konanie teroristov odsúdili okrem iných aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, prezident USA Barack Obama a pakistanská držiteľka Nobelovej ceny mieru Malála Júsafzajová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu