Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutná správa na Vianoce: Zomrel legendárny československý moderátor Přemek Podlaha

Přemek Podlaha
Přemek Podlaha (Zdroj: YouTube)

PRAHA - V utorok zomrel po dlhej ťažkej chorobe populárny moderátor televíznych relácií pre kutilov a záhradkárov Přemek Podlaha vo veku 76 rokov. Oznámil to dnes jeho spolupracovník Miloš Baroch. Posledná rozlúčka sa uskutoční 2. januára o 13:00 vo veľkej obradnej sieni pražského krematória.

Tvorca a moderátor televízneho Receptára Přemek Podlaha bol považovaný za "dvorného radcu" českých chalupárov, záhradkárov a domácich majstrov. Podlahov televízny Receptár sa prvýkrát vysielal v roku 1987 a aj keď časom prešiel malými obmenami a miesto Českej televízie ho v roku 2001 začala vysielať televízia Prima, stále bavil obrovské množstvo divákov. Podlaha ho cez zdravotné ťažkosti moderoval až do júna tohto roku, potom ho nahradil Alexander Hemala.

Podlaha sa narodil 13. júna 1938 v Prahe, kde vyštudoval novinárstvo na filozofickej fakulte. V 60. rokoch začínal v poľnohospodárskej redakcii Československej televízie, neskôr moderoval súťažnú reláciu Desať stupňov k zlatej, ktorý obohacoval o otázky z chovateľstva, pestovateľstva alebo mykológie. Z tém, o ktoré svojho času nikto nestál, nakoniec vytvoril nový fenomén. V prvej polovici 90. rokov Podlaha moderoval aj reláciu Tutovka spojenú s rovnomennou lotériou.

Receptár - pôvodne s dovetkom Nielen na nedeľu, od prechodu na Primu potom Prima nápadov - sa stal základom podnikateľských aktivít vrátane rovnomenného časopisu. Od roku 2001 až do februára tohto roku existovala tiež rozhlasová verzia Receptára, ktorú pripravovalo českobudejovickej štúdio Českého rozhlasu.

"Som z toho úplne v šoku a je mi to hrozne ľúto. Vždy som si ho strašne vážila. Svoje remeslo ovládal skvelo a jemu patrí moje veľké vďaka, pretože ma - čo sa týka televíznej brandže - veľa naučil," oznámila TV Nova spoluautorka Receptára Dana Makrlíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu