Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúci návrh z Ruska, Ukrajinu treba rozdeliť: Ušlo by sa niečo aj Slovensku?

Vladimir Žirinovskij
Vladimir Žirinovskij (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nastal ten čas. Podľa vodcu nacionalistickej Liberálno-demokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovskijeho by práve teraz, keď sa Rusi zmocnili Krymu, malo dôjsť ku kompletnému rozdeleniu Ukrajiny. Politik známy kontroverznými vyhláseniami navrhol, aby si jej územie rozdelili susedné krajiny - Rumunsko, Maďarsko a Poľsko.

Žirinovskij tento kontroverzný návrh predniesol z tribúny Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, počas diskusie o situácie na Kryme, na ktorej privítal rozhodnutie obyvateľov ukrajinského polostrova o pripojení k Ruskej federácii. Vodca LDPR je známy svojimi kontroverznými nacionalistickými prejavmi a kolosálnymi vystúpeniami. Niektorí analytici tvrdia, že Žirinovskij vždy povie to, o čom Kremeľ z rôznych dôvodov nechce, alebo nemôže hovoriť, píše Polska Newsweek

Na zasadnutí o situácii na Ukrajine vyhlásil, že "Kyjev sa nikdy nedohodne na federalizácii Ukrajiny, pretože už nie je schopný vládnuť." Podľa Žirinovskijeho nastal čas, aby nad ruským územím opäť viala ruská vlajka. Ako ďalej poznamenal, pozemky na západnej Ukrajine boli v časoch stalinského režimu správne pridelené Sovietskemu zväzu. "Išlo o to, držať nemeckú armádu čo najďalej (od hraníc ZSSR). No nebolo to ruské územie, ani ukrajinské," dodáva.

"Bolo to východné územie Poľska - Luck, Ľvov, Ternopil, Ivano - Frankovsk a Rivne. Zakarpatská oblasť - Maďarsko. V Užhorode všetci hovoria po maďarsky, alebo rusky. Neexistuje tu žiadny vzťah k Ukrajine. Aj Chernivtsi - v tomto prípade nedošlo k žiadnej dohode. Stalin si zabral územie podľa jeho chuti a s Hitlerom sa nedohadoval," vysvetľuje svoju teóriu.

Žirinovskij označovaný za ruský symbol nacionalizmu zdôrazil, že práve "teraz nastal ten čas" na rozdelenie Ukrajiny. "Ide o troch členov NATO - Rumunsko, Maďarsko a Poľsko. Najmä o Poľsko. V jeho prípade je reč o piatich východných okresoch a zmizol by pojem západnoukrajinského nacizmu, fašizmu a rasizmu," vyhlásil.

Podľa Žirinovskijeho je skutočnou Ukrajinou len jej centrálna časť, bez západného územia, kde žije viac Poliakov a bez východného, kde prevláda ruština. Sumy, Chernihiv, Khmelnytsky, Poltava, Vinnitsa, Kirovograd, Kremenchuk a Kyjev - tieto mestá podľa neho možno považovať za Ukrajinu, hoci aj tie vraj dostali darom. Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin, ktorý je jedným z najdôveryhodnejších spolupracovníkov Vladimira Putina, na kontroverzné Žirinovskijeho vyhlásenia nijak nezareagoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu