Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Briti strácajú nervy so slovenskými Rómami: Predaj detí, drogy a prostitúcia!

Rómovia odmietajú zo Sheffildu odísť Zobraziť galériu (3)
Rómovia odmietajú zo Sheffildu odísť (Zdroj: youtube/bbc)

SHEFFIELD – Každou chvíľou hrozí vzbura! Briti z predmestia Sheffieldu na severe Anglicka v poslednej dobe zažívajú obrovský príliv slovenských Rómov, čo medzi nimi a miestnymi vyvoláva stále väčšie napätie. Slováci sa bránia, že v Británii chcú dať svojim deťom šancu na lepší život, no podľa miestnych obyvateľov sa po ich príchode zvýšila kriminalita a spomínajú aj poburujúci prípad, keď mladá Rómka predávala na ulici vlastné dieťa za pár stovák libier.

Nespokojnosť s Rómami v predmestí Page Hall viedla k vytvoreniu združenia miestnych obyvateľov, ktoré monitoruje správanie slovenských prisťahovalcov a snaží sa situáciu upokojiť. Podľa združenia možno situáciu prirovnať k sudu s pušným prachom, ktorý hrozí explóziou. Odmietajú označenie domobrana, píše denník The Guardian. "Sme len skupina obyčajných miestnych ľudí, ktorí nemajú radi, keď ich niekto zastrašuje v ich vlastnom bydlisku. Snažíme sa len vysvetľovať novoprijatým, ako tu funguje život," povedal šesťdesiatštyriročný Barrie Rees, ktorý si pri obchôdzke mestom zapisoval postrehy zo správania slovenských Rómov.

Briti strácajú nervy so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/bbc)

The Guardian zmienil aj správu bulvárneho denníka The Daily Express, podľa ktorej majiteľovi jedného miestneho obchodu chceli rómski tínedžeri za 250 libier (8100 korún) predať dieťa. V štvrti sa vraj tiež rozmáha prostitúcia tínedžerov a drogy. Miestni obyvatelia podľa The Guardianu uvítali, že sa úrady ich problémami začali v posledných dňoch zaoberať. Je vraj cítiť väčšiu prítomnosť polície.

Britský vicepremiér Nick Clegg vo štvrtok vyzval rómskych prisťahovalcov, aby brali ohľad na britský spôsob života. V rozhlasovom rozhovore ale zdôraznil, že najlepšou cestou k riešeniu sporov je "spolu vzájomne hovoriť". Británia zároveň podľa neho musí zostať otvorenou krajinou. Jeho výroky nasledovali po výrokoch bývalého ministra vnútra Davida Blunkett, ktorý varoval, že bez lepšej integrácie Rómov, hrozia v niektorých oblastiach násilné nepokoje.

Briti strácajú nervy so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Liberálny demokrat Clegg aj labourista Blunkett konkrétne hovorili o štvrti Page Hall v Sheffielde, ktorú obaja zastupujú ako poslanci v parlamente. V Page Hall sa usadzujú Rómovia zo Slovenska a podľa Blunketta sa niektorí správajú, ako by žili "v zanedbanej dedine alebo v lese". Bývalý labouristický minister vnútra Jack Straw v stredu uviedol, že otvorenie Británie po roku 2004 bez obmedzenia občanom nových členských krajín EÚ, vrátane Poľska a Česka, bolo "spektakulárnou chybou". Podľa neho vláda počítala s najviac 13 tisícami nových imigrantov ročne a nakoniec ich bolo vyše 200 tisíc za rok.

Nové obavy britských obyvateľov vyvoláva aj skutočnosť, že na začiatku roka 2014 sa Británia má bez obmedzenia otvoriť ľuďom z Bulharska a Rumunska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu