Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smiešny trest pre Slovákov za otrokárstvo: Igor a Marek robili obetiam zo života peklo

Igor (vľavo) a Marek Marčinovci Zobraziť galériu (2)
Igor (vľavo) a Marek Marčinovci (Zdroj: derbytelegraph.co.uk)

DERBY - Dvoch bratov zo Slovenska uznali vo Veľkej Británii vinnými z obchodovania s ľuďmi. Svojich rodákov zavliekli do mesta Derby, kde ich poslali otročiť do tovární, ich výplaty si však ponechávali oni. So svojimi obeťami zaobchádzali ako s nejakými otrokmi.

Máme to opäť ďalší prípad, ktorý nerobí dobré meno Slovensku. Dvaja bratia, Igor (36) a Marek (40) Marčinovci zarábali v Británii na viac ako desiatke mužov zo Slovenska a Česka. Prisľúbili im lepší život vrátane dobrej práce a ubytovania.

Realita ale bola úplne iná. Horšia. Po tom, ako muži dorazili do Anglicka, Marčinovci im zobrali pasy a otvorili v ich mene v banke účty. Poslali ich robiť do tovární, potravinárskych závodov či umývarských liniek, pričom takmer celú mzdu si nechali pre seba. Svojim obetiam raz za čas dali desať, prinajlepšom dvadsať libier. Celkovo ich na výplatách okradli o 53 tisíc libier (64 tisíc eur), pričom na rôznych benefitoch od štátu zbohatli o ďalších 101 tisíc libier (123 tisíc eur).

Muži boli nútení žiť v stiesnených podmienkach. Bývali u Marčinovcov, tlačili sa v malých izbách a spali na matracoch na zemi. Stravu im prideľovali, do kuchyne mali vstup zakázaný. Takisto nemali prístup ani k internetu a pošte. Novodobí otrokári im dokonca nedovolili chodiť k lekárovi. V dôsledku toho si muž pomáhali, ako vedeli. Jeden si sám od zúfalstva vytrhol zub a druhý zas prepichol bubienok.

"Sľúbili mi 50 libier týždenne. Dávali mi desaťkrát menej. Na celý týždeň nám dali jednu salámu. Na obed nám varili kolienka so zemiakmi. O druhej ráno sme sa budili na to, ako nás žerú ploštice. Telá sme mali samý štipanec," opisuje otrasné životné podmienky podvedený Čech František.

Nakoniec sa jednému z mužov podarilo dostať do Armády spásy a rozpovedal im svoj príbeh. Pracovníci cirkevnej organizácie okamžite kontaktovali políciu, ktorá bratov vlani 15. júla zatkla. Tento týždeň súd v Derby odsúdil Igora na štyri roky a štyri mesiace a Mareka na tri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Trestu sa nevyhli ani ich manželky. Igorova Dagmar bola uznaná vinnou z krádeže a podvodu, odsedí si desať mesiacov. Marekova manželka Gabriela si za krádež posedí o dva mesiace menej.

Gang Marčinovcov - Gabriela (vľavo hore)
Zobraziť galériu (2)
Gang Marčinovcov - Gabriela (vľavo hore)  (Zdroj: derbytelegraph.co.uk)

"Tí chudáci boli doslova odľuštení, keď ich vyslobodili," okomentoval hrozný prípad sudca Jonathan Gosling. Podľa policajného hovorcu sa deväť z dvanástich obetí vrátilo domov, traja muži ostali v Británii, kde sa o nich momentálne stará charita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu