Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci izolovali vírus obrny, ktorým sa v Sýrii nakazilo 13 detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes potvrdila, že detskú obrnu, ktorá postihla 13 detí v Sýrii, spôsobuje kmeň vírusov, ktorý má pôvod v Pakistane a šíri sa na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Genetické sekvencovanie preukázalo, že kmeň nájdený v krvi sýrskych detí v provincii Dajr az-Zaur, kde bol v októbri zaznamenaný prvý výskyt ochorenia, je príbuzný s kmeňom pakistanského pôvodu, ktorý sa našiel v kanalizácii v Egypte, Izraeli a na palestínskych územiach minulý rok.

"Genetické sekvencovanie naznačuje, že izolované vírusy majú bližšie k vírusom zisteným v environmentálnych vzorkách odobraných v Egypte v roku 2012 (tie zasa vykazujú väčšiu príbuznosť s divým poliovírusom objaveným v Pakistane)," uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Príbuzné kmene poliovírusu pakistanského pôvodu sa podarilo izolovať aj vo vzorkách odpadových vôd odobraných od februára 2013 v Izraeli, v Predjordánsku a v pásme Gazy, uvádza sa ďalej v správe.

Prítomnosť vírusu obrny sa potvrdila u 13 z 22 detí, ktoré ochrnuli v severosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Vyšetrovanie deviatich zvyšných prípadov stále pokračuje. Ide o prvý výskyt obrny v Sýrii od roku 1999.

V Egypte, Izraeli a na palestínskych územiach k výskytu obrny u detí nedošlo vďaka vysokej miere imunizácie a dobrej odozve obyvateľstva na varovanie o tejto chorobe, uviedla hovorkyňa WHO Sona Bariová. Vírus obrny je endemický v Pakistane, v Afganistane a v Nigérii, a to napriek 25 rokov trvajúcemu úsiliu o jeho likvidáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu