Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Kyjeve sa konal prvý pochod homosexuálov, v Moskve došlo k zrážke

Prvý pochod homosexuálov v Kyjeve Zobraziť galériu (7)
Prvý pochod homosexuálov v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Približne 100 aktivistov za práva homosexuálov sa dnes v Kyjeve zúčastnilo na prvom pochode gayov a lesbičiek na Ukrajine. Podujatie strážila polícia, ktorá zatkla 13 osôb za snahu pochod narušiť, informovala agentúra Reuters.

Aktivisti prešli približne 250 metrov po ulici mimo centra mesta. Neďaleko sa zišli pravoslávni kresťanskí demonštranti, ktorí pochod homosexuálov odsúdili. "Ukrajina nie je Amerika. Kyjev nie je Sodoma," kričal jeden z demonštrantov prostredníctvom ampliónu.
      
Podujatie trvalo krátko, len približne 40 minút, no bolo malým víťazstvom pre homosexuálov na Ukrajine. Pred rokom aktivisti zrušili plány na pochod v Kyjeve po vyhrážkach násilím. Jedného z organizátorov v rovnaký deň zbila skupina mužov.
      
"Táto akcia sa zapíše do dejín Ukrajiny ako jedna z kľúčových udalostí v boji za rovnaké ľudské práva," uviedla jedna z tohtoročných organizátoriek Olena Semenovová, ktorá vyjadrila vďačnosť polícii a úradom za ich konanie.
      
Pochod homosexuálov v Kyjeve sa takmer neuskutočnil, keď mesto vznieslo námietky obáv o bezpečnosť a súd vydal nariadenie o jeho zákaze. Polícia však dnes ponúkla ochranu menšieho pochodu mimo centra mesta.
      
Verejnosť na prevažne pravoslávnej Ukrajine prijíma homosexualitu iba málo, tak ako aj v iných bývalých sovietskych republikách. Minulý týždeň veľké davy protestujúcich ľudí rozohnali zhromaždenia za práva homosexuálov v Gruzínsku a v Rusku.
      
V Moskve dnes ruská polícia zadržala najmenej 30 aktivistov za práva homosexuálov a ich odporcov na nepovolenom zhromaždení.
      
Aktivisti sa pokúsili pred budovou dolnej komory parlamentu rozvinúť transparenty odsudzujúce Kremľom podporený zákon proti "homosexuálnej propagande", napadli ich však pravoslávni odporcovia, nesúci ikony a kríže, informovala tlačová agentúra AP

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu