Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Holandský súd zamietol zákaz činnosti pedofilne orientovanej nadácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AMSTERDAM/BRUSEL - Odvolací súd v holandskom meste Leeuwarden v utorok rozhodol, že holandská nadácia bojujúca za legalizáciu pohlavného styku medzi dospelými osobami a deťmi nemôže byť trestne stíhaná, lebo nepredstavuje riziko pre "rozkol spoločnosti", uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Nadácia, ktorej oficiálny názov znie Stichting Martijn, vznikla v roku 1982 a jej hlavnou náplňou je snaha o legalizáciu sexu medzi dospelými a neplnoletými osobami, vrátane detí. Vlani súd v meste Assen s okamžitou platnosťou zakázal činnosť tejto lobistickej pedofilnej organizácie a prevádzku jej internetovej stránky so zdôvodnením, že ciele nadácie protirečia spoločensky prijateľným normám a hodnotám v Holandsku.

Nadácia sa proti rozsudku odvolala a odvolací súd v Leeuwardene jej dal prekvapivo za pravdu. Porota odvolacieho súdu skonštatovala, že texty a fotografie uverejnené na internetovej stránke nadácie neporušujú žiaden platný zákon. Sudcovia sa zhodli aj na tom, že hoci viacerých členov nadácie súdili za sexuálne zločiny, nemôže to byť spájané s ich činnosťou v prospech nadácie.

Odvolací súd priznal, že zameranie nadácie je "vážnym prehreškom" voči niektorým princípom holandského súdneho systému a "zľahčuje riziko sexuálnych stykov medzi dospelými a deťmi", avšak holandská spoločnosť je podľa sudcov dostatočne odolná voči takémuto neželanému a "odpornému správaniu".

Bývalý predseda nadácie Martijn Uittenbogaard po rozsudku z Leeuwardenu uviedol, že bude musieť zvolať zasadnutie okolo 60 bývalých členov propedofilne zameraného združenia, aby rozhodli ako pokračovať ďalej vo svojej činnosti.

Medzitým prokuratúra začala podrobne skúmať právny poriadok, či nadácia vôbec mala právo podať odvolanie voči vlaňajšiemu rozsudku. Jej hovorca označil rozhodnutie odvolacieho súdu za "sklamanie". Do verejnej diskusie  sa zapojili aj predstavitelia holandských kresťanských strán, ktorí žiadajú revíziu legislatívy s cieľom zakázať činnosť nadácií podobných Stichting Martijn.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu